Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова в годишната си реч

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова в годишната си реч
Коментари Харесай

Тръмп призова републиканци и демократи : Трябва да отхвърлим политиките на отмъщения и ответни удари


Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп прикани в годишната си тирада " За положението на съюза " републиканците и демократите да вършат взаимни отстъпки, предадоха Франс прес и ДПА.

" Трябва да отхвърлим политиките на отмъщения и ответни удари и да прегърнем безграничния капацитет на съдействието, компромиса и общото богатство. Заедно можем да скъсаме с десетилетията на политически безизходици. Можем да преодолеем старите разделения, да излекуваме старите рани, да изградим нови обединения, да изработим нови решения и да разгърнем невероятното заричане за бъдещето на Америка. Решението би трябвало да вземем ние ", съобщи Тръмп в речта си - първата, която той произнася в условия на споделено ръководство, откакто демократите поеха контрола над долната камара на Конгреса.

Речта му идва след дълги седмици разногласия сред демократите и републиканците за стената, която Тръмп желае да построи при границата с Мексико. Президентът в последна сметка отстъпи и постави завършек на траялата рекордните 35 дни частична парализа на държавната администрация, без да е получил финансиране за плана си за битка с противозаконната имиграция.

Тръмп прикани членовете на Конгреса да работят дружно по деликатната тематика за имиграцията и увери, че единствено една стена по южната граница може да подсигурява сигурността на Съединени американски щати.

" Ще построя тази стена. Стените работят и избавят животи. Затова дано работим дружно за реализиране на компромис и да сключим съглашение, което ще направи Америка в действителност сигурна ", сподели Тръмп.

Той разкритикува следствието на специфичния прокурор Робърт Мълър, част от която касае съмненията за съглашателство сред Русия и предизборния екип на Тръмп по време на акцията за президентските избори от 2016 година

" В Съединени американски щати се прави едно икономическо знамение и единствените неща, които могат да го спрат, са идиотските войни, политиката или смехотворните и партийни следствия ", съобщи Тръмп, който постоянно дефинира следствието на МЪлър като " лов на вещици ".

" Ако желаеме мир и правда, не може да имаме войни и следствия. Трябва да сме единни в нашата страна, с цел да победим враговете си в чужбина ", сподели Тръмп.

Той предизвести, че Китай повече няма да може " да краде работните места и благосъстоянието на американците " и настоя Пекин да постави завършек на " несправедливите си търговски практики ".

" Имам огромно почитание към президента Си (Цзинпин) и работим по ново комерсиално съглашение с Китай, само че то би трябвало да включва действителни структурни промени, с цел да се постави завършек на несправедливите търговски практики, да се понижи хроничният ни недостиг и да се защитят американските работни места ", съобщи Тръмп, който стартира комерсиална война с Китай, с цел да го накара да седне на масата за договаряния.
Доналд Тръмп и китайският му сътрудник Си Цзинпин подписаха 90-дневно помирение на срещата си на върха в Буенос Айрес на 1 декември. Оттогава се водят договаряния за смяна на комерсиалния баланс в интерес на Съединени американски щати, само че и за спазването на интелектуалната благосъстоятелност и прекъсването на насилствения трансфер на технологии.

Тръмп разгласи желанието си да постави завършек на епидемията от ХИВ/СПИН в Съединени американски щати като съобщи, че тази цел може да се реализира за 10 години.
" В бюджета си ще желая от демократите и републиканците да поемат нужния ангажимент да се отстрани епидемията от ХИВ в Съединени американски щати до 10 години. Заедно ще победим СПИН-а в Америка и други страни ", съобщи Тръмп.

По публични данни през 2017 година в Съединени американски щати към 38 000 души са инфектирани с ХИВ. През годините броят им спада, с изключение на в някои общности като хомосексуалните, чернокожите и латиносите.

Тръмп прикани също за повече старания за битка с раковите болести при децата и съобщи, че желае да издигне в приоритет понижаването на разноските за опазване на здравето и медикаменти.

Тръмп прикани Конгреса да одобри закон за възбрана на аборти " в напреднала бременност ". Този израз нормално се употребява за последното тримесечие от бременността.

Абортите са деликатна тематика в Съединени американски щати от десетилетия. През 1973 година Върховният съд постанови, че възбраните на абортите са неконституционни, макар че в някои щати има ограничавания за аборти в напреднала бременност.

Тръмп означи, че в Съединени американски щати има " повече работещи дами от всеки път до момента и повече дами в Конгреса от всеки път до момента ". При тези думи конгресменки от Демократическата партия се изправиха и изръкопляскаха в рядка демонстрация на поддръжка към речта на президента републиканец.
Тръмп разгласи, че ще се срещне с президента на Северна Корея Ким Чен-ун на 27 и 28 февруари във Виетнам, с цел да продължат договарянията по нуклеарното разоръжаване на Пхенян.

" Като част от нашата дръзка нова дипломация продължаваме историческите си старания за мир на Корейския полуостров. Заложниците ни се завърнаха вкъщи, нуклеарните тествания престанаха и не е имало изстрелване на ракета от 15 месеца. Ако аз не бях определен за президент на Съединени американски щати, в този момент според мен щяхме да сме в широкомащабна война със Северна Корея. Още доста остава да се свърши, че връзките ми с Ким са положителни ", съобщи Тръмп.

Тръмп и Ким се срещнаха за пръв път в Сингапур през юни м.г. Това бе първата среща на настоящ президент на Съединени американски щати с водач на КНДР.
Съединени американски щати са съсредоточили напъните си към основаване на модерна система за противоракетна защита, съобщи Тръмп, представен от ТАСС.
" През последните две години започнахме широкомащабно възобновяване на въоръжените сили на Съединени американски щати ", сподели Тръмп и подсети, че бюджетът на Пентагона за 2018 година е бил към 700 милиарда $, а за тази година - към 716 милиарда $.

" Един от детайлите на усилване на военната си мощност Съединени американски щати създават нова система за противоракетна защита ", съобщи той и означи, че неговата администрация " в никакъв случай няма да се извинява за отстояването на американските ползи ".

Съединени американски щати са подготвени да проучат опцията за ново подписване на американско-руски Договор за очистване на ракети със междинен и дребен обхват, в който да се включат още Китай и други страни, съобщи Тръмп.

" Русия неведнъж нарушаваше изискванията " на досегашния ракетен контракт от 1987 година " Затова разгласих, че Съединени американски щати публично се изтеглят от този контракт. Може би можем да договорим друго съглашение, като включим в него Китай и други страни. А може би не. В подобен случай ние ще отделим доста повече пари от всички други и ще внедряват доста повече от тях " в региона на защитата, сподели Тръмп.

Съединени американски щати съумяха да накарат другите членки на НАТО да усилят разноските си за защита ", което разрешава по-справедливо систематизиране на финансовия товар в алианса, съобщи Тръмп.

" Накарахме другите страни да заплащат справедливия си дял (в бюджета на НАТО). В продължение на дълги години НАТО се отнасяше незаслужено към Съединени американски щати. Сега обаче постигнахме съдружниците от НАТО да усилят военните си разноски със 100 милиарда $ ", сподели Тръмп.
Доналд Тръмп съобщи, че се водят градивни диалози с талибаните в Афганистан, откъдето президентът на Съединени американски щати се надява да изтегли американските войски след повече от 17 години спор.

" Войските ни се биха с несравнима храброст (в Афганистан) и с помощта на храбростта им към този момент сме в положение да намерим спокойно решение на този дълъг и кървясъл спор. Моята администрацията води градивни диалози в Афганистан с редица афганистански групи, в това число с талибаните. С напредването на тези договаряния ще можем да понижим наличието на войските си и да се съсредоточим върху битката с тероризма. Не знаем дали ще реализираме съглашение, само че знаем, че след две десетилетия война е настъпил моментът най-малко да се опитаме да реализираме мир ", сподели Тръмп.

Той съобщи, че най-големите провокации, пред които са изправени Съединени американски щати, се намират в Близкия изток и загатна също Сирия и изненадващото си решение да изтегли разположените там към 2000 американски бойци.

" Като претендент за президент дадох обещание нов метод. Великите народи не водят безкрайни войни ", посочи той и съобщи, че през последните две десетилетия военните разноски на Съединени американски щати в Близкия изток са достигнали 7 трилиона $.

" Когато встъпих в служба групировката " Ислямска страна " контролираше над 50 000 кв. км в Ирак и Сирия. Днес сме освободили съвсем напълно тази територия от тези кръвожадни убийци. Сега работим дружно със съдружниците си по унищожаването на остатъците от ИД и е време горещо да посрещнем вкъщи тези, които безстрашно водиха война в Сирия ", сподели Тръмп.

Тръмп разкритикува " радикалния режим в Иран " и даде обещание, че Техеран в никакъв случай няма да се снабди с нуклеарни оръжия.
" Те правят неприятни, неприятни неща ", сподели Тръмп и упрекна държавното управление в Техеран, че е антисемитско.

Миналата година Тръмп се изтегли от иранското нуклеарно съглашение и наложи на Техеран редица нови наказания, които по думите му са " най-тежките, налагани в миналото на една страна ".

Съединени американски щати имат намерение да поддържат народа на Венецуела в устрема му към независимост, съобщи Тръмп.

" Ние сме дружно с венецуелския народ в благородния му блян към независимост. Осъждаме жестокостта на режима (на президента Николас) Мадуро, чиято социалистическа политика трансформира тази най-богата южноамериканска страна в страна, която изпадна в последна беднотия и обезсърчение ", съобщи Тръмп.

" Тук в Съединени американски щати ни тревожат новите апели да приемем социализма в нашата страна. Америка е учредена върху свободата и независимостта, а не върху държавни принуди, владичество и надзор. Родени сме свободни и ще останем свободни. Днес удостоверяваме уговорката си Америка в никакъв случай да не стане социалистическа страна ", сподели Тръмп.

Президентът приключи речта си с апел към американците " да изберат величието ", съобщи Асошиейтед прес.
Тръмп приключи 82-минутната си тирада " За положението на съюза " с оптимистична нотка.

" Най-големите ни победи занапред предстоят и занапред започваме да мечтаем. Нека да не бъдем дефинирани от различията си ", прикани Тръмп.

Речта на американския президент се приема друго.

По традиция откакто президентът на Съединени американски щати произнесе годишната си тирада " За положението на съюза ", представител на партията, която е в негова съпротива, произнася също тирада, която е самобитен отговор на президентската тирада. Тази година задачата да отговори на републиканеца Доналд Тръмп от името на демократите се падна на цветнокожата Стейси Ейбрамс. Тя беше претендент за губернатор на щата Джорджия на изборите през ноември, само че изгуби в оспорвана борба против републикански съперник, предадоха международните организации.

Ейбрамс е първата цветнокожа жена, която произнася отговор на речта на президента и тя употребява тази опция, с цел да разкритикува Тръмп по всички въпроси, от образованието и сигурността в учебните заведения до това, че се е отдалечил от междинната класа, отбелязва Асошиейтед прес.
В отговора си Ейбрамс сподели, че Тръмп е виновен за рекордната парализа в работата на федералните институции, както и за разделянето на фамилиите на противозаконните имигранти, съобщи ТАСС.

35-дневната парализа на федералните институции бе провокирана от настояването на Тръмп за финансиране в бюджета на неговите проекти за стена по границата с Мексико, напомня АП.

" Парализата беше изкуствено нагласена от президента на Съединени американски щати, този президент, който се опълчи освен на правилото на правдивост и почтеност и изостави освен нашия народ, само че изостави и нашите полезности ", сподели Ейбрамс.

" Не стените, а имигрантите са тези, които вършат Америка по-силна ", добави тя, представена от Франс прес.
Речта й беше много по-кратка от тази на Тръмп. Ейбрамс избра да я произнесе в Атланта.

Фактът, че Демократическата партия избра точно нея, с цел да даде отговор на речта на Тръмп, е илюстрация, че демократическите водачи признават силата и въздействието на дамите, изключително на цветнокожите, измежду партийния електорат.

След речта си Ейбрамс беше поздравена от някогашния вицепрезидент на Барак Обама - Джо Байдън, който сподели, че за няколко минути, тя е постигнала това, което не е съумял да направи Тръмп с речта си, траяла повече от час - а точно да " прегърне и да даде гласно израз на нашия дух и на нашите съществени полезности, които вършат Америка велика ".

Бившият претендент за президент, сенаторът от щата Върмонт, Бърни Сандърс пък сподели: " Мисля, че всички знаем за какво тя щеше да бъде превъзходен губернатор на Джорджия ".

В речта си Ейбрамс, която е приключила право в Йейл, напомни и живота си в семейство по времето на законите за сегрегацията в щата Мисисипи. Тя напомни по какъв начин нейното семейство и съседите са преодолели разликите между тях, като са разчитали един на различен и като са отдавали приоритет на образованието.

" Това бяха нашите фамилни полезности - религия, обучение, работа, отговорност ", сподели Ейбрамс. Тя напомни, че хората не съумяват сами, а като са сплотени.

Аудиторията на Ейбрамс беше формирана от служащи, деятели, синдикални водачи, представители на опазването на здравето, преподаватели, бизнесмени и гласоподаватели, които съгласно сътрудниците на Ейбрамс, са имали проблеми при гласуването през 2018 година
Ейбрамс прикани за битка против тактиката за обезкуражаване на гласоподавателите да гласоподават, което въздейства на изхода от изборите. Според някогашната кандидатка за губернатор този въпрос би трябвало да бъде позволен още преди държавното управление да е способно да се оправи с такива въпроси, като битката с климатичните промени и увеличение на достъпа до здравни грижи.

" Това е идната борба за нашата народна власт ", сподели Ейбрамс. /БТА/

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР