Президентът на САЩ Доналд Тръмп привлече толкова много внимание миналата

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп привлече толкова много внимание миналата
Коментари Харесай

Посланието на Тръмп към Европа: Вие сте следващите

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп притегли толкоз доста внимание предходната седмица по редица въпроси – от желанието му да купи Гренландия до проблемите с тежестта на негов покровител, че не бе мъчно да се пропуснат някои от най-парливите му мнения за търговията, написа " Блумбърг ".

Докато огромна част от вниманието бе ориентирано към проектите му да раздели използването на идващия кръг от 10-процентни мита върху китайския импорт сред 1 септември и 15 декември и последвалия срив на фондовите тържища, с мненията си по време на протест той даде знак, че не отстъпва от възгледите си за несъответствията на всички места.

" Европейският съюз е по-лош от Китай, просто е по-малък. Той се отнася с нас извънредно: бариери, мита, налози ", съобщи Тръмп пред последователи в четвъртък в Манчестър, Ню Хемпшир. " Те се отнасят с нас в действителност неприятно. "

Това надалеч не е първият път, в който президентът на Съединени американски щати стига до такава степен по отношение на Европейски Съюз. Но данни на Евростат от петък не помогнаха на континента в тази ситуация с Тръмп, който счита вид с повече експорт, в сравнение с импорт, за печеливш. Търговският остатък на Европейски Съюз със Съединени американски щати бе съвсем 75 милиарда евро през първата половина на 2019 година, с над 11% повече по отношение на година по-рано. Германският остатък е към този момент най-големият в блока.

Напрежението към митата сред Съединени американски щати и Китай поема огромна част от виновността за скорошното безпокойствие на финансовите пазари, тъй като включва двете най-големи стопански системи на света. Трудно е да проумеем спомагателните последствия, в случай че Европа бъде идната погълната от комерсиалните войни на Тръмп.

Това, че Тръмп не смекчава реториката си по отношение на някои от най-големите съдружници на Съединени американски щати в Европа, е значимо заради няколко аргументи. Сред тях са:

- Британският министър председател Борис Джонсън се ангажира да осъществя Брекзит на 31 октомври, даже и без договорка, в случай че е належащо – сюжет, който съгласно специалисти ще навреди на стопанската система на фона на неразбория в ред други области, измежду които трансграничната търговия.

- Тръмп е по средата на шестмесечното отсрочване на решението дали да наложи мита на вноса на коли. Решението може да се чака в средата на ноември. Ако го направи, това съвсем сигурно ще провокира ответни ограничения от Брюксел и евентуално ще приближи немската стопанска система до криза.

Всичко това допуска забавна среща на Г-7 през уикенда във Франция. Миналогодишната среща на групата в Канада приключи на фона на търговски борби, а съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро сподели, че има " особено място в пъкъла " за канадския министър председател Джъстин Трюдо, за което по-късно се извини.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР