Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи в сряда да посредничи

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи в сряда да посредничи
Коментари Харесай

Тръмп се предлага за посредник в спора между Индия и Китай

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предложи в сряда да посредничи в това, което той назова " гневна " гранична борба сред Индия и Китай в Хималаите.
Предложението на Тръмп пристигна откакто източници от индийската защита обявиха, че стотици китайски бойци са се преместили в противоречива зона по границата с дължина 3500 километра.
Преди две седмици няколко индийски и китайски бойци бяха ранени по време на юмручни боеве и замерване с камъни в различен бранш. Оттогава обаче не е съобщавано за принуждение.
Докато се упрекват взаимно за напрежението, двете най-населени страни в света подчертаха нуждата от договаряне на споразумяване на казуса в най-новия спор по тяхната граница.
Тръмп, който през последните години се стреми към по-тесни връзки с Индия, като в същото време взе участие и в напрегната комерсиална препирня с Китай, направи предлагането си в изказване в Twitter.
" Информирахме както Индия, по този начин и Китай, че Съединени американски щати са подготвени, желаят и могат да посредничат или арбитрират техния вилнеещ в този момент граничен спор. Благодаря! " той сподели.
Миналата година Тръмп предложи да посредничи сред Индия и Пакистан поради техния спор в Кашмир, само че това беше изрично отхвърлено от Индия.
Алис Уелс, най-висшият чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати за Южна Азия, съобщи предходната седмица, че Китай се стреми да наруши районния баланс, на което би трябвало да се окаже опозиция.
Индия и Китай водят война за североизточния щат на Индия Аруначал Прадеш през 1962 година Китай към момента претендира за към 90 000 квадратни километра територия под контрола на Ню Делхи.
Макар че нито един изстрел не е изстрелян през границата им повече от четири десетилетия, има многочислени конфликти. През 2017 година имаше 72-дневно напрежение, откакто китайските сили се реалокираха в противоречивото плато Доклам на границата сред Китай, Индия и Бутан.
Имаше хвърлени камъни този месец в Наку Ла в индийския щат Сиким, който граничи с Бутан, Непал и Китай, преди " разговорът и взаимоотношението " успокоиха темпераментите.
Оттогава фокусът се е преместил в Индия в региона на Ладак, оттатък границата от Тибет. Индийските източници за защита настояват, че китайските сили са се разположили на индийска територия в четири пункта.
Според източниците стотици китайски войски и транспортни средства са минали от индийската страна в един от четирите противоречиви места.
Дипломатически и военни наблюдаващи споделиха, че наподобява, че и двете страни се готвят за още една дълга борба.
Техните външни министерства отхвърлиха каквато и да е виновност, само че приканиха да се употребяват открити канали за договаряния.
Премиерът на Индия Нарендра Моди и китайският президент Си Дзинпин се стремят да облекчат напрежението на срещи на върха през последните две години, когато се съгласиха да засилят граничните връзки сред своите военни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР