Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети вчера градовете Дейтън, щата

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети вчера градовете Дейтън, щата
Коментари Харесай

Тръмп посети окървавените градове Дейтън и Ел Пасо, посрещнаха го с протести

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп посети през вчерашния ден градовете Дейтън, щата Охайо, и Ел Пасо, Тексас, където двама нападатели гръмнаха над 30 души през уикенда, съобщи Ройтерс.

Придружен от първата дама Мелания, Тръмп се срещна с ранени при офанзивите и спасители. И в двата града президентът на Съединени американски щати бе посрещнат от стачкуващи, които го упрекнаха, че със своята антиимигрантска и расистка съгласно тях изразителност е разпалил напрежение, основало удобен климат за такива набези.

Тръмп първо се срещна в болничното заведение Маями Вали в Дейтън с ранени при стрелбата в града рано сутринта в неделя. Тогава мъж умъртви девет души преди да бъде премахнат от полицията. Мотивите на нападателя не са изяснени.

Въпреки че тази първа спирка на Тръмп мина съвсем напълно отвън светлините на прожекторите, пред болничното заведение се бяха събрали стачкуващи, които скандираха " Направете нещо! " и издигнаха лозунги като " Омразата не е добре пристигнала тук " и " Спрете този гнет ".

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам заяви, че президентът и първата дама на Съединени американски щати са се срещнали с няколко ранени в болничните им стаи и с други, които към този момент са били изписани, и са благодарили на медиците за тяхната работа, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Това бе едно топло и отлично посещаване. Огромен възторг и даже обич ", написа в Туитър Тръмп.

След Дейтън президентът и първата дама на Съединени американски щати отидоха в Ел Пасо, покрай границата с Мексико, където в Университетския медицински център се срещнаха с ранени при офанзивата, осъществена в магазин на Уолмарт (Walmart) в събота.

Тогава мъж, разгласил антиимигрантски манифест в интернет, простреля 22 души преди да бъде арестуван. Нападателят наподобява е бил взел на мушка хора от латиноамерикански генезис, като измежду жертвите му са осем мексиканци.

Двете всеобщи убийства, осъществени в период единствено от 13 часа, възобновиха дебатите в Съединени американски щати за стягане на контрола върху огнестрелните оръжия.

Преди да отпътува от Белия дом, Тръмп се разгласи за стягане на инспекциите на хората, които желаят да си купят огнестрелни оръжия, и да не бъде позволявано на психичноболни да се снабдяват с такива. Той предвижда, че Конгресът ще поддържа тези две ограничения, само че не и възбрана на огнестрелните оръжия с опция за автоматизирана пукотевица.

Фаворитът за номинацията на демократите за президентските избори в Съединени американски щати следващата година Джо Байдън упрекна стопанина на Белия дом, че " раздухва пламъците на белия супремасизъм ", съобщи Асошиейтед прес.

" Тръмп не предлага морално водачество. (Той) наподобява няма интерес да сплоти нацията ", сподели Байдън в щата Айова.

Повечето кандидати за президентската номинация на демократите излязоха с сходни позиции. Това дава индикации какъв брой остри и горчиви ще бъдат културните и политическите разделения в Съединени американски щати по дългия път до изборите през ноември следващата година, отбелязва АП.

Двете всеобщи убийства също така сплотиха претендентите демократи, които през последните седмици взаимно се подлагаха на критика.

Международната правозащитна организация " Амнести интернешънъл " в това време предизвести хората, пътуващи до Съединените щати, да бъдат извънредно внимателни, съобщи ДПА.

Тя се аргументира с " необузданото огнестрелно принуждение, което е станало толкоз постоянно срещано в Съединените щати, че е равнозначно на рецесия с човешките права ".

Предупреждението, отправено от " Амнести интернешънъл ", следва модела на аналогични послания на Държавния департамент на Съединени американски щати до американците, пътуващи в непознати страни, отбелязва ДПА.

Правозащитната организация прикани хората, отиващи в Съединените щати, да бъдат " извънредно бдителни когато и да е и деликатни, поради обстоятелството, че популацията навсякъде има огнестрелни оръжия ".

 

Didn‘t look like an incredible afternoon for you. pic.twitter.com/S1c2e3EdrG

— Thorsten (@Airvooocht) August 8, 2019
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР