Президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва сътрудника на Белия дом

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва сътрудника на Белия дом
Коментари Харесай

Тръмп помилва осъден за лъжесвидетелство по дело за оправдаване на войната в Ирак

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп помилва сътрудника на Белия дом при ръководството на Джордж Буш Скутър Либи, който през 2007 година бе наказан за лъжесвидетелство и възпрепятстване на правораздаването по дело за оправдаване на войната в Ирак и откриване на сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ, предадоха Франс прес и ДПА.

" Не познавам господин Либи, само че от години слушам, че с него са се отнесли незаслужено. Надявам се, че това цялостно опрощение ще помогне за коригиране на една доста тъжна част от живота му ", се споделя в изказване на Тръмп.

Решението бе разкритикувано от опозицията. Лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси се възмути, че " възпрепятстването на правораздаването се награждава ", предава Българска телеграфна агенция.

Либи е бил шеф на кабинета на вицепрезидента на Съединени американски щати Дик Чейни от 2001 до октомври 2005 година

През юни 2007 година Либи беше наказан на две и половина години затвор и 250 000 $ санкция по случая с Валъри Плейм преди да бъде отчасти опрощение от президента Джордж Буш, който му спести пандиза. Либи обаче бе на изпитателен период, заплати санкцията и постави общественополезен труд.

Валъри Плейм е някогашен сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ и брачна половинка на на някогашния посланик Джо Уилсън. Уилсън упрекна администрацията на Съединени американски щати, че е излъгала за съществуването на оръжия за всеобщо поразяване в Ирак при ръководството на Саддам Хюсеин.

През юли 2003 година американската преса разкри, че Валъри Плейм е сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ под прикритие. Подобно разобличаване е федерално закононарушение и въпреки че Либи не беше упрекнат, че информацията е изтекла от него, той бе наказан за лъжливи показания по време на следствието. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР