Президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва посмъртно първия афроамерикански шампион

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва посмъртно първия афроамерикански шампион
Коментари Харесай

Тръмп помилва посмъртно шампион по бокс

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп помилва посмъртно първия афроамерикански първенец по бокс в тежка категория Джак Джонсън, чиято присъда, произнесена преди над 100 години, съгласно мнозина е била стимулирана от расистки подбуди, предава Франс прес.

По време на церемонията в Овалния кабинет Тръмп съобщи, че в този момент се отстранява една историческа неправда и се отдава респект на именития боксьор.

Сред присъстващите беше и артистът Силвестър Сталоун, прочут с ролята си на боксьор във кино лентата " Роки ". Преди време точно Сталоун обърнал на Тръмп внимание върху ориста на Джонсън.

Джонсън става първенец по бокс в тежка категория през 1908 година, а през 1913 година е наказан, тъй като пътувал с бялата си другарка. Той бил измамен под отговорност по силата на закона Ман, забраняващ транспортиране на дами от един щат в различен с " неморална " цел. Всички правосъдни заседатели по делото са били бели.

Тръмп акцентира, че Джонсън е лежал 10 месеца в пандиза " за нещо, което мнозина считат за неправда по расистки подбуди ". С президентското опрощение тази присъда се заличава посмъртно, изчиствайки името на боксьора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР