Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за това, че

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за това, че ...

САЩ претендира за Черно море на Украйна и Грузия.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за това, че европейските сили на НАТО трябва да разработят нова стратегия за сдържане влиянието на Русия в зоната на Евросъюза. При това тази стратегия трябва да съдържа голям брой учения и маневри на групата войски на Североатлантическия Алианс в акваторията на Черно море с привличане на въоръжените сили (ВС) на Грузия и Украйна.

Разбираемо е, когато 6-ти флот на ВМС на САЩ бразди водите на Атлантическия или Тихия океан или даже плува в Средиземно или Японско морета: военнополитическите интереси на Пентагона в тези райони са известни. Но какво правят армиите на САЩ в Черно море, където те, възможно и имат, но не трябва да имат никакви геополитически цели, даже в дългосрочна перспектива? По принцип, и това също е разбираемо: вечното съперничество с Русия, което след влизането на Крим в състава на РФ, в този регион за НАТО отново е загубено.

При това Тръмп призовава натовските чиновници в Брюксел в тяхната активизирана военна дейност в Черно море все повече да привличат украинските и грузинските въоръжени сили. Но това изобщо е смешно, тъй като е известно, че Грузия няма военен флот като такъв, само няколкото лодки брегова охрана не влизат в сметката. А ВМФ на Незвисимата е в такова плачевно състояние, че е по-лесно да бъде пуснат за претопяване, отколкото да бъде модернизиран до нивото на поне някаква минимална бойна готовност.

А и бюджетът на тези бивши съветски републики УССР и ГССР няма да издържи чести учения по море и на суша, съответно, пак ще им се наложи да поемат дългове към МВФ или САЩ. И Белият дом с удоволствие ще даде на двете републики заеми за не летални видове въоръжение, което те са задължени да закупят, естествено от американските оръжейници.

Разбираемо е, за Вашингтон има само плюсове в такава нова военна стратегия на силите на НАТО в Европа: и поредната провокация по отношение на Русия; и нови поръчки от страна на Киев и Тбилиси за американската военна промишленост; пък и Грузия, и Украйна бавно, но сигурно попадат в икономическо заробване от Щатите, което не може да не радва чичо Сам.

Русия ще издържи всеки натиск на САЩ в Черноморския регион: Крим е наш и границите на Отечеството там сериозно са прикрити от базите на ВМФ и ВКС на РФ на полуострова. Но на икономиките на Украйна и Грузия, които и без излишни разходи за военни цели се пукат по шевовете, ще им дойде нанагорно. Но няма какво да се направи – шеф, както се казва.

Превод: М.Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: pogled.info