Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, ограничаваща възможностите

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, ограничаваща възможностите
Коментари Харесай

Тръмп ограничи правителството на САЩ да наема чужденци

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, ограничаваща опциите на федералното държавно управление и подведомствените структури да наемат задгранични служащи. Текстът на документа беше публикуван от пресслужбата на Белия дом, съобщи БГНЕС.
Новите правила се отнасят по-специално до работните визи от категория H1-B за висококвалифицирани задгранични експерти. Декретът изисква американските държавни служби и разнообразни реализатори, работещи на федерален контракт, да дават преимущество при наемането на чиновници на жители и поданици на Съединени американски щати, както и на притежателите на позволение за непрекъснато престояване (зелена карта) и единствено при липса на такива претенденти да наемат чужденци. Те ще би трябвало да проведат вътрешен надзор, с цел да дефинират дали актуалните им политики подхождат на тези правила.
Действията на Тръмп ще оказват помощ за справяне със злоупотребите на работодателите с визовата стратегия H-1B, която няма за цел да размени квалифицираните американски служащи с евтина работна ръка от чужбина, се споделя в документа.
По-рано Тръмп сподели пред кореспонденти в Белия дом, че американската администрация завърши нови разпореждания по отношение на работните визи за H1-B. От своя страна Bloomberg, базирайки се на представител на американската администрация, означи, че други промени във визовата стратегия H1-B ще бъдат оповестени през идващите няколко седмици.
Това не е първият ход на администрацията на Тръмп в региона на миграцията от началото на новата пандемия на ковид. В края на юни американският президент подписа изпълнителна заповед за прекъсване на издаването на редица категории визи до края на 2020 година Става въпрос за работни визи H1-B, H-4, H-2B, L и множеството визи от категория J. Както означи пресслужбата на Белия дом тогава, администрацията на Съединени американски щати подхваща такава стъпка, тъй че американските служащи да бъдат първите, които получават преференции при възобновяване от икономическото влияние на ковид.
През последните няколко години администрацията на Вашингтон се опита да затегне визовата стратегия H-1B, което понижи степента на утвърждение на заявките. Тази стратегия разрешава на американските работодатели да наемат задгранични служащи краткотрайно. Технологичната промишленост разчита на H-1B визи, с цел да наеме задгранични експерти с дълбоки знания в своята област, изключително на науката и технологиите. Критиците на този метод настояват, че някои компании злоупотребяват с програмата, с цел да уволнят американци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР