Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като много оскърбително изказването

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като много оскърбително изказването
Коментари Харесай

Тръмп: Изказването на Еманюел Макрон за НАТО беше много оскърбително

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп дефинира като доста оскърбително изявлението на френския си сътрудник Еманюел Макрон за " мозъчната гибел " на НАТО, съобщи Франс прес.

" Смятам, че това е доста оскърбително ", съобщи Тръмп на конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на върха на организацията в Лондон по случай 70-ата й годишнина.

Президентът на Съединени американски щати означи, че има намерение да разиска въпроса с френския си сътрудник по-късно през днешния ден.

" Това е едно доста, доста злобно изявление по адрес на 28 страни ", сподели Тръмп. Той съобщи, че бил доста сюрпризиран от тези думи на Макрон и ги намира за доста рискови за Франция. " Никой не се нуждае от НАТО повече от Франция ", увери Тръмп.

На среща в Париж със Столтенберг в четвъртък Макрон сподели, че остава на своята позиция за " мозъчната гибел " на НАТО, и изрази страдание, че последните две срещи на върха на алианса са били отдадени само на способи да се облекчи финансовата тежест за Съединени американски щати.

В същото време " стратегически въпроси за мира в Европа, връзките с Русия, тематиката с Турция или кой е врагът (на НАТО) не бяха решени ", съобщи френският президент.

По-рано Столтенберг съобщи в изявление за полския ежедневник " Жечпосполита ", че НАТО не преглежда Русия като зложелател, само че ще отвърне, в случай че тя нападна Полша и балтийските страни, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Чрез мощно наличие на сили на НАТО в Полша и трите балтийски страни изпращаме доста мощен сигнал на Русия: при офанзива против Полша и балтийските страни отговор ще даде целият алианс ", съобщи Столтенберг

" Не дефинираме Русия по този метод (като зложелател на НАТО, бел. АФП). Просто ще отвърнем при положение на потребност. Трябва да сме сигурни, че това, което видяхме в Украйна - инвазия на Русия против неин комшия - не може да бъде повторено против един член на НАТО ", добави Столтенберг пред " Жечпосполита ".

НАТО е подготвена да дава отговор на военните закани от страна на Китай, което е кардинално нова задача за алианса, поставял си преди за цел единствено да възпира Съветския съюз и Русия, заяви Столтенберг след срещата си с Тръмп.

" Не се каним да местим НАТО в Южнокитайско море, само че би трябвало с общи старания да отговаряме на заканите от страна на Китай, в това число в киберпространството ", сподели генералният секретар на алианса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР