Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита ...

Тръмп обяви извънредно положение за защита от IT заплахи, Huawei е в черния списък.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от "чуждестранни заплахи". Той подписа изпълнителна заповед, с която се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от компании, които могат да представляват опасност за сигурността на страната.

Указът не назовава никоя конкретна компания, но се възприема като част от по-широките усилия на САЩ да забранят достъпа на китайския технологичен гигант Huawei до американския пазар.

Отделно от това Министерството на търговията на САЩ съобщи в сряда, че включва Huawei и свързаните с нея 70 юридически лица в черния си списък поради заплаха за националната сигурност. Министерството разполага с информация, че китайската компания е въвлечена в дейности, насочени против националната сигурност на САЩ и външнополитическите интереси на страната.

Това решение означава, че на Huawei ще бъде забранено да купува части и компоненти от американски компании без одобрението на правителството на САЩ. Освен това ще направи трудно, ако не и невъзможно за китайския технологичен гигант да продава някои от продуктите си поради зависимостта си от доставчици от САЩ, отбелязва Ройтрес.

Китай се закани да вземе мерки в защита на компаниите си по света

Източник: mediapool.bg