Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че вероятно ще представи

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че вероятно ще представи
Коментари Харесай

Тръмп ще обяви плана си за Близкия изток и палестинците няма да го харесат

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че евентуално ще показа дълго чакания си кротичък проект за Близкия изток преди визитата във Вашингтон във вторник на двете съществени политически фигури в Израел - министър председателят Бенямин Нетаняху и водачът на опозицията Бени Ганц, предадоха международните организации. На това събитие не е поканен палестински представител.

Мирният проект, който администрацията на Тръмп назовава " договорката на века " (а критици шеговито - " договорката на идващия век " ), съдържа две елементи - икономическа и политическа. Първата бе показана на конференция в Бахрейн, отхвърлена от палестинците. Втората обаче се отсрочва над година поради политическата конюнктура в Израел. Близкоизточната страна е в политическа парализа и през април жителите ѝ ще отидат до урните за трети път в рамките единствено на година. Нетаняху, най-дълго управлявалият Израел министър председател, упрекнат в корупция и корист с доверие, и някогашният шеф на генералния щаб на армията Бени Ганц са с съвсем изравнени позиции, само че не можаха да се договорят нито между тях, нито с други партии за образуване на държавно управление.

" Вероятно ще създадем (мирния план) обществено притежание малко преди " визитата на Нетаняху и Ганц, сподели Тръмп на борда на своя аероплан, преди да отпътува за среща на Републиканската партия във Флорида. " Това е отличен проект. Наистина бих желал да се реализира (мирно) съглашение " сред Израел и палестинците, увери Тръмп. Към президента бяха отправени рецензии, че с самодейността отклонява вниманието от процеса за импийчмънт в Сената и се намесва в израелската политика, в действителност оказвайки поддръжка за съдружника си Нетаняху преди оспорваните избори.

Палестинците, стачкуват, Европа е скептична

Вчера Палестинската самостоятелна власт удостовери, че отхвърля мирния проект на американския президент, припомняйки, че той е признал Ерусалим за столица на Израел, отбелязва " Франс прес ". Палестинците желаят източната част на града за столица на страната, към която се стремят. Израел счита Ерусалим за своя " безконечна и неделима " столица. Попитан за възможни контакти сред неговата администрация и палестинците, смятащи бъдещия му кротичък проект за " мъртвороден ", американският президент отговори уклончиво. " Говорихме с тях в резюме ", сподели Тръмп, без да даде детайлности. " Сигурен съм, че те може би ще реагират отрицателно първоначално, само че в реалност (планът) е доста позитивен за тях ", добави той.

 Тръмп ще разгласи проекта си за Близкия изток и палестинците няма да го харесат
© Associated Press

От европейските страни не идват доста позитивни сигнали. Френският президент Еманюел Макрон към този момент съобщи, че проектът няма да работи, в случай че двете страни не си сътрудничат, написа " Джерузалем пост ". По време на вчерашния Пети международен конгрес за Холокоста в Ерусалим ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че не има вяра в триумфа на проекта.

Специално за палестинците, съгласно срещналия се с Макрон през вчерашния ден президент на Палестинската автономност Махмуд Абас, главният проблем е, че каквото и да е предлагането в проекта, то би трябвало да се базира на решение със основаването на две страни (израелска и палестинска), включващо замяна на територии, а мирният проект не съдържа гаранции за това. Въпросът е дали проектът съдържа сходна концепция, само че съгласно досегашните индикации на Белия дом тя не се загатва в него. Зетят и консултант на Тръмп Джаред Къшнър, апетитен за проектант на съглашението, терминът " решение с две страни " няма да се загатва, защото значи " едно за израелците и (друго) за палестинците.

Какво се чака

Изтеклите в голям брой медии за проекта допускат, че той ще е извънредно удобен за Израел. Според авторитетния израелски " Канал 12 " страната ще управлява огромни елементи от окупирания Западен бряг на река Йордан. Палестинците желаят цялата територия като ядро на бъдещата си страна, а огромна част от интернационалната общественост счита окупацията и анексията на Западния бряг за противозаконна.

В други елементи от Западния бряг (дял от така наречен Зона С, избрана в израелско-палестинското Второ съглашение от Осло от 1995 г.) ще има демилитаризирана палестинска страна , отбелязва изданието KAN News. От палестинците ще се изисква също по този начин да признаят Израел за еврейска страна, да демилитаризират линията Газа, да изземат оръжията от завзелата контрола над линията " Хамас " и да признаят Ерусалим (както направи Тръмп) за столица на Израел.

Също съгласно " Канал 12 " съвсем всички (с изключение на 15 от 121) израелски селища в Западния Бряг и Източен Ерусалим, построени на окупирани след Шестдневната война от 1967 година земи, ще бъдат свързани инфраструктурно и Израел ще може неотложно да упражни суверенитета си, в случай че одобри проекта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР