Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля идеята да закупи Гренландия

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля идеята да закупи Гренландия
Коментари Харесай

Тръмп мечтае да купи Гренландия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп обмисля концепцията да закупи Гренландия - най-големият остров в света, който принадлежи на Дания, написа The Wall Street Journal, като се базира на източници в Белия дом, съобщи БГНЕС.
Според изданието Тръмп неведнъж е питал своите съветници дали Съединените щати могат да придобият Гренландия и изслушвал с интерес полемиките за ресурсите на острова и неговото геополитическо значение. Сред обсъжданите въпроси е опцията за разширение на военното наличие на Съединени американски щати в Арктика. Отбелязва се, че президентът даже изискал от юридическия консултант на Белия дом да извърши правна оценка на опциите за покупка.
Част от съветниците на Тръмп подкрепили проекта, като го нарекли " стопански изпълним ", до момента в който други считат, че това е " краткотраен възторг " на президента, който по този начин и не може да се осъществя. Доколко съществено самият Тръмп възприема тази концепция не се знае.
През май държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео трябваше да посети Гренландия, само че пътуването беше анулирано заради ескалация на напрежението в връзките с Иран.
Изданието напомня, че това не е първият опит на Вашингтон да купи Гренландия. След Втората международна война президентът Хари Труман предлага на Дания 100 милиона $, само че страната отхвърля да продаде острова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР