Президентът на САЩ Доналд Тръмп номинира консерватора Брет Кавано за

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп номинира консерватора Брет Кавано за
Коментари Харесай

Тръмп номинира консерватора Брет Кавано за нов член на Върховния съд

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп номинира консерватора Брет Кавано за нов член на Върховния съд, предадоха международните организации.

Франс прес отбелязва, че в случай че Кавано бъде одобрен за висш арбитър, това ще затвърди консервативния уклон на тази основна институция, която постановява значими решения по съществени публични въпроси. Процесът на одобряване от Сената обаче може да се окаже сложен, показва ДПА.

"Тази вечер имам достойнството и привилегията да оповестя, че предлагам за Върховния съд на Съединените щати Брет Кавано ", сподели Тръмп в праймтайма по малкия екран нощес, поставяйки завършек на една ловко дирижирана от Белия дом трагична обстановка. Президентът на Съединени американски щати увери, че "никой в Америка не е по-квалифициран за тази позиция и никой повече не заслужава " да я заеме. Кавано "заслужава бързо одобряване ", добави Тръмп и прикани сенаторите и от двете партии да поддържат неговия избор.

Лидерът на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл приветства тази номинация, наричайки я "великолепна ", съобщи Асошиейтед прес.

Лидерът на демократическото малцинство Чък Шумър обаче прикани за блокиране на кандидатурата на Кавано. "Това предопределение може да промени салдото във (Върховния) съд, което ще бъде от изгода за избрани сили... Не можем да допуснем това ", предизвести Шумър, представен от ТАСС, изразявайки опасения за трудовите, гражданските и човешките права на милиони американци.

Републиканците на процедура имат болшинство от едвам един глас в Сената - 50 места против 49 за демократите. Сенаторът републиканец Джон Маккейн, който страда от рак в терминален етап, отдавна не участва на съвещанията на горната камара на Конгреса на Съединени американски щати. Това значи, че отмятането единствено на един републикански член на Сената би провалило кандидатурата, препоръчана от Тръмп, отбелязва АП.

Кавано съобщи, че за него е огромна чест да бъде номиниран за член на Върховния съд. "Един арбитър би трябвало да бъде самостоятелен и да пояснява закона, а не да го написа ", акцентира той в наличието на Тръмп.

Кавано, на 53 години, понастоящем е член на Апелативния съд на окръг Колумбия, който включва столицата Вашингтон. Той бе номиниран да заеме мястото във Върховния съд на Антъни Кенеди, реакционер по някои въпроси, само че либерал по други. В края на юни Кенеди, който този месец навършва 82 години, разгласи, че ще се отдръпна от най-висшата правосъдна инстанция в Съединените щати след три десетилетия.

Миналата година Тръмп към този момент назначи един нов член на Върховния съд. Тогава Сенатът утвърди номинирания от него Нийл Горсъч, също реакционер.

Върховните съдии в Съединени американски щати се назначават пожизнено. Евентуалното одобряване на Кавано би означавало дълготраен надзор над консерваторите върху Върховния съд, който де факто извършва по едно и също време ролята на най-висша правосъдна инстанция и Конституционен съд. Това би имало значими последствия по въпроси като правото на аборт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР