Президентът на САЩ Доналд Тръмп предлага да е медиатор в

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп предлага да е медиатор в
Коментари Харесай

Тръмп предлага да е медиатор в граничния спор между Индия и Китай

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предлага да е посредник в разногласието сред Индия и Китай на хималайската граница , където бойци, ситуирани в район с огромна надморска височина, се упрекват взаимно в прекосяване през противоречивата граница, оповестява " Ройтерс ".

" Ние информирахме както Индия, по този начин и Китай , че Съединени американски щати са подготвени, желаят и могат да посредничат или арбитрират техния вилнеещ граничен спор ", съобщи Тръмп в " Туитър ".

Конфликтът е провокиран от построяването на пътища и въздушни връзки от Индия, защото се конкурира с китайската самодейност " Един пояс, веднъж ", включваща развиване на инфраструктурата и вложения в десетки страни.

Двете страни построяват защитни линии, а китайски камиони придвижват съоръжение в региона , обявиха формалните лица, като показаха опасения по отношение на засиленото противопоставяне.

През януари Тръмп предложи да " помогне " в друго хималайско проблематично място, оспорваният район на Кашмир, който е в центъра на спор сред Индия и Пакистан .

Това стана, откакто сходно предложение бе отхвърлено през 2019 година от индийския министър председател Нарендра Моди , който съобщи, че в никакъв случай не е молил Тръмп да посредничи за Кашмир .

Тръмп сподели тогава пред кореспонденти, че Моди го е помоли да бъде медиатор в Кашмир . Той направи коментара си тъкмо преди диалог с пакистанския министър председател Имран Хан, който приветства напъните на Съединени американски щати за интервенция.

Но предлагането на Съединени американски щати провокира политическа стихия в Индия, която от дълго време настръхва при всяко предложение за присъединяване на трети страни в Кашмир, район с болшинство мюсюлмани, който смята за неразделна част от страната.
 За първи път Китай и Индия зад Съединени американски щати по разноски за защита
За първи път Китай и Индия зад Съединени американски щати по разноски за защита

Най-голямо нарастване на международните разноски за защита от десетилетие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР