Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля изтегляне на страната от

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля изтегляне на страната от
Коментари Харесай

Тръмп пак се огледа в изтеглянето на САЩ от НАТО

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп обмисля евакуиране на страната от НАТО. Това написа американският вестник "Ню Йорк таймс ", който се базира на помощници на президента.

През предходната година Тръмп неведнъж слага под въпрос бъдещето на Съединени американски щати в НАТО. Ако Вашингтон се отдръпна, това може да значи раздробяване на организацията.

Високопоставени представители от администрацията на американския водач обявиха пред изданието на няколко пъти през 2018 година, че Тръмп е споделил на частични срещи, че желае да изтегли Вашингтон от Алианса. Настоящи и някогашни публични лица, които поддържат военния съюз, се притесняват, че американският водач може да възобнови заканите си, в случай че съдружниците не изпълнят финансовите цели, поискани от Тръмп.

Президентът на Съединени американски щати декларирал пред своите съветници по национална сигурност в дните към срещата на върха на НАТО през лятото на 2018 година, че не вижда смисъл от военния съюз, защото изцеждал Съединените щати.

Тогава екипът на Тръмп по национална сигурност, в това число тогавашния боен министър Джим Матис и съветника по национална сигурност Джон Болтън, се е опитал да поддържа американската тактика за понижаване на наличието в Европа, само че без да се загатва евакуиране от НАТО.

Сега президентът на Съединени американски щати неведнъж повторил желанието си за евакуиране от организацията, което идва на фона на информацията, че Тръмп се е опитвал да държи диалозите си с Путин в загадка и да не ги споделя със съветниците си, и че ФБР проверява администрацията за връзки с Москва.

Експерти считат, че изтеглянето на Съединени американски щати от НАТО би било подаръкът на века за съветския водач Владимир Путин.

На въпрос да разяснява информацията на изданието, почитан чиновник от Белия дом е повторил изявлението на Тръмп от юли, че задължението на Съединени американски щати към НАТО е "много мощен " и Алиансът е "много значим ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР