Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи за изпълняващ директор на

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи за изпълняващ директор на
Коментари Харесай

Тръмп назначи временен директор на разузнаването, докато търси политически лоялен кадър

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп назначи за изпълняващ шеф на Националното разузнаване сегашния началник на Националния контратерористичен център Джоузеф Магуайър, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция. Той ще поеме поста на 15 август, когато се отдръпва досегашният шеф Дан Коутс.

Заемащият тази позиция следи активността на всички 17 разследващи организации в Съединените щати, в това число Централното разследващо ръководство (ЦРУ) и Агенцията за национална сигурност. Коутс се отдръпна след различие с Тръмп по редица тематики.

От Националното разузнаване оставка подаде и фигура номер две в него Сю Гордън. Не е ясно какви са аргументите за нейното решение. Тя имаше поддръжка на някогашни и сегашни представители поради богатия си опит.
Сред непрекъснатите претенденти за шеф на Националното разузнаване са конгресмените Майк Маккол и Девин Нунес, както и посланикът на Съединени американски щати в Холандия Пийт Хукстра, показват американски медии.

Магуайър оглавява Националния контратерористичен център и ще поеме краткотрайно поста на Коутс другата седмица. " Дългата и отличителна " кариера в армията дава сигурност на Тръмп, че той ще свърши " страхотна работа ", както самият президент написа в " Туитър ".

Кой в действителност да е на поста

Името на индивида, който Тръмп обмисля да предложи като непрекъснат шеф на националното разузнаване, не е известно, само че той е давал сигнал, че желае политически предан човек. Разузнавателните организации са считани от някои от съдружниците му за поддръжници на " дълбока страна ", която работи против него. Тръмп е казвал, че на поста е необходим " мощен човек, който може да овладее (разузнаването) ", тъй като " както, мисля, сте научили, разследващите организации са полудели. "

" Блумбърг " отбелязва, че няколко съдружници на Тръмп отвън Белия дом са призовавали президента да в профил заместника на Коутс, Сю Гордън. Причината е, че тя е доста близка с някогашния шеф на Централното разследващо ръководство Джон Бренън - изострен критик на президента. Тръмп в отговор го назовава " най-лошия шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ в историята на страната. "

Сред конгресмените напускането на Гордън може да повдигне въпроса дали разследващите организации не са във все по-голяма степен обект на политическа интервенция.

Бившият зам.-директор на ФБР против ФБР

Същевременно някогашният заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб, който беше честа цел на гнева на Тръмп, съди бившето се работно място и министерството на правораздаването поради уволнението си, съобщи " Асошиейтед прес ".

Официалната причина за уволнението на Маккейб беше, че той е подвел следователи по отношение на присъединяване си в приключване на поверителни данни в медия. Според Маккейб същинската причина бил неговият отвод да " се врече във честност на един единствен човек ".

В желае на Маккейб ФБР и министерството на правораздаването са упрекнати, че са се отклонили от откритите политики и са отказали да осведомят Маккейб за какво е бил уволнен. В желае се споделя, че държавното управление е ускорило дисциплинарното наказване против него, тъй че той да бъде отхвърлен, преди плануваното си пенсиониране, без да получи полагащите му се финансовите си облаги. В желае се упорства уволнението на Маккейб да бъде оповестено за неконституционно и той да получи правото си на цялостна пенсия и на други облаги.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР