Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди разследване срещу планирания във

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди разследване срещу планирания във
Коментари Харесай

САЩ ще разследват френския цифров данък за онлайн гигантите

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подреди следствие против планувания във Франция дигитален налог, облагащ софтуерните компании. Действието може да докара до налагане на нови цени или други търговски ограничавания от страна на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс. "Съединените щати са загрижени, че данъкът за цифрови услуги е незаслужено ориентиран към американските компании ", съобщи комерсиалният представител на Съединени американски щати Робърт Лайтизер в изказване, в което разгласи следствието. Лайтизер ще разполага с една година, с цел да изследва дали проектът за данъчно облагане на Франция ще нарани американските софтуерни компании.

Очаква се следствието да дефинира дали данъкът съставлява нелоялна комерсиална процедура. Обект на предходни сходни следствия са били китайски търговски практики и дотации на Европейския съюз за самолетната промишленост.

Френският финансов министър Бруно Льо Мер съобщи през март, че въвеждането на 3% налог върху осъществената във Франция облага на огромните интернет компании ще докара до постъплението на 500 милиона евро годишно във френския бюджет. От Службата на комерсиалния представител на Съединени американски щати обявиха в декларация, че „ структурата на оферти нов налог, както и изказванията на длъжностни лица допускат, че Франция незаслужено насочва налога към избрани софтуерни компании в Съединени американски щати. "

Льо Мер съобщи, че данъкът ще бъде ориентиран към към 30 компании, най-вече американски, само че също китайски, немски, испански и английски, както и една френска компания и няколко компании с френски генезис, купени от задгранични компании.

Данъкът ще засегне компании, с годишна облага от най-малко 750 милиона евро (844 милиона долара) годишни доходи и ще се ползва към доходи от цифров бизнес, в това число онлайн реклама. Компании като Alphabet, Гугъл, Apple, Фейсбук и Amazon евентуално ще бъдат обект на данъчно облагане.

Лайтизер добави, че Съединени американски щати ще продължат напъните си взаимно с други страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз за реализиране на многостранно съглашение за справяне с провокациите пред интернационалната данъчна система, подбудени от все по-дигитализираната световна стопанска система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР