Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна срещата на НАТО по

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна срещата на НАТО по
Коментари Харесай

"С объркан и отстъпващ Вашингтон НАТО загуби фокуса си" и други коментари за срещата на НАТО

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп напусна срещата на НАТО по същия метод, по който дойде: шумно, отбелязва френският в. " Либерасион ". Той се обиди, откакто в обществените медии беше публикуван видеозапис, показващ дребна група водачи, обсъждащи в салоните на Бъкингамския замък. В него, наподобява, канадският министър председател Трюдо се подиграва на навика на Доналд Тръмп да удължава своите конференции, забавяйки останалите водачи.

Случката се вписа добре в срещата на НАТО, която надалеч надмина елементарното честване на 70-годишнината от основаването на съюза. Френската делегация не криеше задоволството си след публикуването на заключителната декларация, подписана от водачите на 29-те страни членки. Президентът Еманюел Макрон означи триумф и приветства " началото на размисъла " за тактиката на НАТО след края на Студената война. Според декларацията генералният секретар Йенс Столтенберг би трябвало да управлява " развой на размисъл, целящ да ускори още повече политическото измерение на НАТО, в това число консултациите ".

Френският президент не подскачаше от наслада на своя подиум и остана непретенциозен. В коридорите на срещата и измежду някои делегации обаче се признаваше с половин уста, че неговата малко груба интервенция докара до започването на дебата. Като цяло, срещата беше триумф за френския президент, акцентира в. " Либерасион ".

Въпреки, че напусна Лондон без заключителна конференция, Тръмп разгласи в Туитър срещата за доста сполучлива, отбелязва английският в. " Гардиън ". " Разбирах се прелестно с водачите на страните от НАТО и даже ги накарах да заплащат по 130 милиарда $ на година повече ", акцентира президентът на Съединени американски щати. Като цяло казусът евентуално единствено ще ускори чувството, че на хипотетичният водач на свободния свят

скрито се гледа със комбинация от забавление и терзание,

акцентира английското издание. Британското държавно управление евентуално изпитва скрито удовлетворение, че непредсказуемият Тръмп не се изправи още веднъж пред интернационалните медии. Лондон евентуално се притесняваше, че подложен на въпроси, той може да се откаже от обещанието си да не включва английската Национална здравна каса в бъдещи търговски договаряния, или че може да повтори рецензиите си към постигнатото от Борис Джонсън съглашение за Брекзита.

До неочакваното си тръгване Тръмп показваше релативно топли усеща към НАТО, като си приписваше заслугата за повишението на европейските разноски за защита и отбрани организацията против рецензиите на Макрон - смяна на тона по отношение на възприятията, които изрази при започване на мандата си, когато дефинира алианса като " отживялост ", отбелязва в. " Гардиън ".

Ранното отдръпване на Тръмп от срещата на НАТО единствено ускори опасенията, че с един комплициран и отстъпващ Вашингтон, западният боен съюз е изгубил фокуса си, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". Срещата във връзка 70-ата годишнина

като цяло сподели несигурността на НАТО

дали главната му задача е да пази против подривни дейности на Русия, заплашителния Иран, възхождащия Китай, или да промени тактиката си, с цел да се оправи със серия от нови киберзаплахи и заплаха от дезинформация.

Вътрешните разделения в НАТО също се виждаха ясно - от предизвикващата разделения роля на Турция до въпроса дали Европа има потребност от лична система за защита, самостоятелна от Съединени американски щати. Тръмп отдели повече внимание на предизвестията към страните членки, че би трябвало да създадат повече за разделение на финансовата тежест. Когато президентът на Съединени американски щати говореше за тактика, нормално целеше да отклони вниманието от въздържане или опълчване на Русия.

Всички други обаче мислеха за коментара на Макрон за " мозъчната гибел " на НАТО - думи, от които той съобщи категорично, че не се е отказал.Според мнозина Макрон е прав. Те считат, че това, за което той в действителност приказва, е неналичието на постоянна американска поддръжка, започвайки от Белия дом, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ", цитирайки генерала в оставка Дъглас Лут, съгласно който " най-голямото предизвикателство е неналичието на американско президентско водачество. Такава липса се случва за пръв път в историята на НАТО и пречи на постигането на прогрес и по други провокации, акцентира той. В края на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг въпреки всичко съумя да показва единение, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР