Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи решаваща крачка към изпълнението

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи решаваща крачка към изпълнението
Коментари Харесай

Мирният план на Тръмп за Близкия изток - сделката на века или мъртвороден проект

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп направи решаваща крачка към осъществяването на своето основно предизборно заричане - да влезе в историята като миротворец, уредил един от най-безнадеждните спорове в света: този сред Израел и Палестина, написа съветският в. " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

Застанал един до друг с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, Тръмп разкри детайлности от тази " договорка на века ", преференциална съгласно него и за израелците, и за палестинците. Нетаняху идва през днешния ден в Москва и ще опише за американския проект на съветския президент Владимир Путин, очевидно разчитайки на поддръжка или най-малко на схващане от негова страна. Досега прочее Русия гледаше на самодейността с огромен дял песимизъм. А палестинските водачи се схванаха през вчерашния ден взаимно да се изправят против " договорката на века ", прибавя изданието.

Планът на Тръмп планува основаването на палестинска страна със столица в Източен Ерусалим. Според него Съединени американски щати ще признаят израелските селища на Западния бряг, а в подмяна Израел ще се съгласи да замрази за четири години градежа на нови селища, до момента в който се договаря за основаването на палестинска страна.

Белият дом възнамерява тази договорка да размени мирния развой, стартиран от близкоизточния посреднически " квартет ", включвал с изключение на Съединени американски щати Русия, Европейски Съюз и Организация на обединените нации, написа в. " Росийская газета ".

Американският водач счете, че ще може независимо, без ничия помощ да се разбере със страните в 70-годишния спор, като им раздаде великодушни обещания. И тъкмо преди президентските избори в Съединени американски щати наесен да запише в актива си външнополитически триумф, който опозицията да не може да оспори и който да бъде приет от света, се споделя в материала.

" За Тръмп бе надалеч по-важно да наподобява, а не да бъде основният близкоизточен миротворец ", твърди всекидневникът. Представяйки своя проект, американският президент съобщи: " Израел прави гигантска крачка към мира ". Но неведнъж до момента сходни оценки не водеха до мир, тъй като не бяха съобразени нито с мнението на палестинците, нито с настройките на " арабската улица ", прибавя московският официоз.

В. " Газета " цитира анализатори на израелския всекидневник " Аарец ", съгласно които разгласяването на политическата част от договорката сега е преференциално единствено за Тръмп и Нетаняху, защото ситуацията на Западния бряг е общо взето спокойна. По думите им с тази стъпка стопанинът на Белия дом ще си подсигурява наесен поддръжката на гласоподавателите от еврейски генезис, а Нетаняху ще ускори позициите си в акцията за парламентарните избори в Израел.

Американският дипломат в Израел Дейвид Фридман съобщи, че в краткосрочна вероятност мнението на палестинците за " договорката на века " няма значение, отбелязва електронното издание " Взгляд ".

Според в. " Известия " проектът на Тръмп " предстоящо отразява най-вече израелските ползи и подценява настояванията на палестинската страна. Най-малкото предходните изказвания и дейности на американския президент ясно сочеха очебийно произраелската му позиция ", акцентира изданието.

Определяна като " гигантска крачка към мира " и " историческа опция ", договорката на процедура ще излезе мъртвородена, предвижда " Известия ".

Палестинците се притесняват, че натискът от страна на Съединени американски щати ще унищожи очакванията им за самостоятелна страна, показва в. " Новое время ".

" Сделката (...) целеше да разсече най-големия конфликтен възел в Близкия изток, само че единствено увеличи рисковете от ескалация ", разяснява ежедневникът " Независимая газета ".

" Тръмповата " договорка на века ": огромни залози и дребни шансове ", обобщава в заглавие сп. " Експерт ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР