Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да омаловажава последствията от

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да омаловажава последствията от
Коментари Харесай

Как климатичните промени влияят върху цените на жилищата?

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп може да омаловажава следствията от климатичните промени, само че доста американци ги одобряват все по-сериозно, в това число и при избора на жилище, написа Bloomberg, представено от profit.bg.

Изданието цитира данни на Attom Data Solutions, съгласно които за последните 10 години цените на жилищата в регионите с невисок риск от естествени бедствия са се повишили с доста по-сериозни темпове от тези, в които постоянно се следят наводнения, пожари и урагани.

Оказва се, че цените на парцелите в някои от най-рисковите райони през 2017 година в действителност са били по-ниски, в сравнение с през 2007 година

Изследването включва данни от близо 3397 града в Съединените щати, които са разпределени в пет групи, според от това какъв брой постоянно са изложени на естествените стихии.

Общо за интервала от 2007 до 2017 година цените на жилищата в Съединени американски щати са се повишили със 7.3%. Но в случай че се вземат поради рисковите профили във връзка с бедствията, картината е много " пъстра ".

В градовете, в които рискът от наводнения е най-нисък, повишаването на парцелите е с 9.6% за последните 10 години. Но при най-рисковите региони цените за същия интервал са се намалили с 5.6 на 100.

Подобна е и обстановката, когато става въпрос за ураганите. В най-нискорисковата група жилищата са поскъпнали с 8.1%, а в най-застрашената са поевтинели с над 9 на 100.

" Рискът от естествени бедствия сигурно не е единственият фактор, който хората взимат поради, когато си търсят нов дом. Но имаме доказателства, че пазарът все по-отчетливо реагира на този риск, въпреки че в доста случаи реакциите са ненапълно безредни ", споделя вицепрезидентът на Attom Data Дарън Бломквист.

Тази взаимозависимост обаче не всеки път е праволинейна, тъй като в доста случаи парцелите, които са ситуирани наоколо до водни басейни или гористи местности, носят добавена стойност точно поради това, без значение, че този " бонус " е обвързван и с по-големи естествени опасности.

Типичен образец е Кий Бискейн във Флорида, където за интервала от 2007 до 2017 година парцелите са поскъпнали с 19%, макар че рискът от наводнения е извънредно висок. В Аромас, Калифорния, където вероятността от горски пожари е измежду най-високите в страната, повишаването е с над 40% за 10 години.

Тоест, купувачите са решили, че естествените хубости на тези места си костват поетия риск. Но тези образци са по-скоро изключения от общото предписание.

Според Джеф Кийнън от Харвардския университет, с всяко по-сериозно естествено злополучие хората стават по-предпазливи и чувствителни към тематиката за климатичните промени. " Има от ден на ден американци, които са претърпели персонално сходни естествени стихии и след това взимат решения на база на този опит ", споделя той.

Според учените, представени от Bloomberg, корелацията сред климатичните условия и цените на парцелите ще става все по-силна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР