Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати на севернокорейския лидер Ким

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати на севернокорейския лидер Ким
Коментари Харесай

Пхенян: Председателят Ким получи чудесно писмо от президента Тръмп

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изпрати на севернокорейския водач Ким Чен-ун "чудесно " писмо, заяви през днешния ден държавната осведомителна организация на КНДР, като цитира Ким, който декларирал, че "сериозно ще размишлява " върху наличието му, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на АП.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп е изпратил писмо и че "кореспонденцията сред двамата водачи е в ход ". Официалните договаряния сред Съединени американски щати и Северна Корея бяха прекратени след провалената среща на върха сред Ким и Тръмп през февруари във Виетнам. Но по-рано този месец Тръмп сподели пред американски публицисти, че е получил "хубаво " писмо от Ким, без да разкрива какво написа в него. В изявление за списание "Тайм " предходната седмица, Тръмп сподели, че е получил и "поздравително писмо за рождения му ден " от Ким, което му било предадено на ръка ден преди този момент.

Официалните позиции на двете страни остават непроменени, напомня АП. Съединени американски щати упорстват Северна Корея да се откаже изцяло от нуклеарните си оръжия, преди да бъдат вдигнати интернационалните наказания. КНДР се стреми към метод малко по малко, при който денуклеаризация върви паралелно с отстъпки от страна на Съединени американски щати, изключително понижаване на глобите. Севернокорейската централна телеграфна организация заяви, че Ким е споделил "със удовлетворение, че писмото (на Тръмп) е с отлично наличие ". "Оценявайки умеенето за политическите преценки и изключителната храброст на президента Тръмп, Ким Чен-ун сподели, че ще размишлява съществено върху забавното наличие ", уточни КЦТА, без да прави разяснения.

Президентството на Южна Корея заяви, че гледа на размяната на писма сред Ким и Тръмп като позитивно развиване за опазване на дейния подтик за разговор. Новината за писмото на Тръмп беше огласена броени дни след срещата на Ким с гостуващия в Пхенян китайски президент Си Цзинпин, която съгласно специалисти е подчертала значимостта на Китай в дипломатическите старания за превъзмогване на застоя в нуклеарните договаряния с КНДР.

Държавните медии в Пхенян оповестиха, че Ким и Си са разискали политическата обстановка на Корейския полуостров и са постигнали единодушие по значими въпроси. Очаква се Си да се срещне с Тръмп идната седмица на форума на страните от Г-20 в Япония. Според анализатори, Си може да съобщи на Тръмп обръщение от Ким по отношение на нуклеарните договаряния.

Експерти считат, че жестовете с размяната на писма са част от напъните на КНДР да показа Ким като законен интернационален общественик, който е рационален и кадърен да договаря и да подписва покупко-продажби. Вероятно поради официалността, която обезпечават, Ким гледа на изпращането на писма като на значим метод за другарство с водачите на страни, с които Северна Корея в никакъв случай не е имала тесни връзки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР