Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде в четвъртък изпълнителна заповед

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде в четвъртък изпълнителна заповед
Коментари Харесай

Забраната на TikTok в САЩ не е прецедент в историята

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп издаде в четвъртък изпълнителна заповед на американските компании да спрат да вършат бизнес с известните китайски приложения TikTok и WeChat, надлежно благосъстоятелност на ByteDance и Tencent.

Това става, откакто държавният секретар Майк Помпео съобщи по-рано през седмицата, че приканва американските магазини за приложения - които са доминирани от Apple и Гугъл - да отстранен " ненадеждните " китайски приложения.

" С фирмите майки, основани в Китай, приложения като TikTok, WeChat и други съставляват обилни закани за персоналните данни на американските жители, да не приказваме за принадлежности за китайско наличие и цензура ", сподели Помпео в брифинг предходната сряда.

Не е ясно по какъв начин фирмите възнамеряват да приложат изпълнителната заповед на администрацията на Тръмп, която влиза в действие на 20 септември или програмата на Държавния департамент. Междувременно представителите на Apple и Гугъл не отговорят на въпросите на CNBC.

Но и двете компании са премахнали голям брой приложения в отговор на настояванията на задгранични държавни управления. Може да е невиждано тъкмо Съединени американски щати да забрани приложенията на национално равнище, само че други държавни управления го вършат непрестанно.
 И Twitter има интерес към интервенциите на TikTok в Съединени американски щати
И Twitter има интерес към интервенциите на TikTok в Съединени американски щати

Но дали компанията може да събере задоволително средства за сходна договорка?

Между юли 2018 година и юни 2019 година Apple отстрани 851 приложения от своите платформи в избрани райони след законови претенции от страни, в това число Китай, Русия, Норвегия и Саудитска Арабия. Когато Индия забрани TikTok и WeChat през други китайски приложения през юни, приложенията бяха отстранени от App Store и Play Store в тази страна в границите на часове.

Изпълнителният шеф на Apple Тим Кук разяснява премахването на приложения в Китай през 2017 година с думите: " Предпочитаме да не отстраняваме приложения, само че както вършим в други страни, следваме закона, където и да работим. "

Ако приложенията бъдат отстранени от магазините в Съединени американски щати, по-голямата част от американците нямаше да могат да изтеглят TikTok, което беше гратис приложение №2 на платформата на Apple в петък, нито пък WeChat, което се употребява извънредно доста от китайците в Съединени американски щати, с цел да поддържат връзка със фамилиите и приятелите си. Второто има над 1 милиард консуматори по целия свят.
 С изпълнителна заповед Тръмп не разрешава TikTok и WeChat след 45 дни
С изпълнителна заповед Тръмп не разрешава TikTok и WeChat след 45 дни

Това смъкна акциите на Tencent и други китайски компании с към 4%

Иначе Китай е водач в поръчките за унищожаване на приложения от магазините.

Според Apple Китай съставлява съвсем три четвърти от поръчките за унищожаване сред юли 2018-а и юни 2019 година, а 85% от приложенията са отстранени от App Store на Apple през този интервал. " Огромното болшинство " се отнася до порнография, хазарт и нелегално наличие, споделя Apple. Гугъл Play не е разполагаем в Китай.

Активистите в Китай от дълго време показват App Store на Apple като задушаваща точка, която не разрешава на китайските поданици да имат достъп до вести или приложения отвън страната.

GreatFire започва уеб страницата Applecensorship.com през 2019 година, който наблюдава премахванията от App Store на разнообразни пазари. В писмо до Конгреса предишния месец групата съобщи, че Apple употребява своята " оградена градина, работеща екосистема ", с цел да цензурира App Store в Китай и по целия свят по избор на държавното управление.

Общо през годишния интервал, обзет от отчетите за бистрота на Apple, 15 разнообразни страни са поискали да бъдат отстранени общо 1 311 приложения в 150 обособени претенции заради " законови нарушавания " или изказвания, че приложенията нарушават закони в страните. След оспорвания се е наложило Apple да отстрани 851 приложения от разнообразни магазини в страните. 97 други приложения са били отстранени през първата половина на 2019 година.

Междувременно стана ясно, че TikTok възнамерява да заведе дело против администрацията на Тръмп още на следващия ден.
 Защо ориста на TikTok е толкоз значима за вложителите?
Защо ориста на TikTok е толкоз значима за вложителите?

Напрежението сред Вашингтон и Пекин не визира единствено софтуерния сектор

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР