Президентът на САЩ Доналд Тръмп има голямо желание да се

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп има голямо желание да се
Коментари Харесай

Тръмп иска шумна и публична среща с Путин, екипът му обаче е скептичен

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп има огромно предпочитание да се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин под звуците на фанфари, когато двамата дойдат в Германия за многонационална среща на върха идващия месец.

В американското държавно управление обаче има съществени различия какъв да бъде методът към Москва в разгара на следствията за съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати. Много чиновници считат, че в този внимателен миг Съединени американски щати би трябвало да запазят отдалеченост и да работят доста внимателно.

Но Тръмп и някои други от неговото държавно управление упорстват за пълноценна двустранна среща. Той приканва медиите да бъдат позволени и да се извърши целия обичаен протокол. В същото време хора от Държавния департамент и Съвета за национална сигурност упорстват за по-голяма въздържаност, споделят сегашни и някогашни държавни чиновници.

Някои съветници предлагат или президентът да организира бърз, всекидневен диалог в коридорите на срещата на Г-20 в Хамбург на 7 и 8 юли, или делегациите на Съединени американски щати и Русия да проведат " стратегически стабилизационни диалози ", в които нормално не вземат участие президентите.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти в Москва в понеделник, че " протоколната страна в тази ситуация е второстепенна ". Песков съобщи, че двамата водачи ще бъдат на едно и също събитие, на едно и също място, едновременно, тъй че " във всеки случай ще има опция за среща ". Той добави обаче, че още не е реализиран прогрес в уточняване на детайлностите за срещата.

Такова събитие би могло да бъде потребно. Среща лице в лице може да придаде човешки образ на двете страни, а и постоянно отстранява до известна степен двуличието, особено за общуването по телефона. Тръмп, който е върл предприемач, неведнъж загатва, че на мястото на вредите, породени на връзките сред Съединени американски щати и Русия по времето на Обама, може да построи партньорство, в частност по въпроси като продължаващия спор в Сирия.

Има обаче огромни опасности. Президентът е прочут със склонността да трансформира мнението си и да не се придържа към сюжета, а това поражда опция за сериозен дипломатически гаф. На къса среща с високопоставени съветски дипломати в Овалния кабинет предишния месец Тръмп разкри строго поверителна информация, предадена му от Израел, за опасност за въздушните линии, идваща от групировката " Ислямска страна ", сподели върховен държавен чиновник. Белият дом отбрани разкритията като " изцяло уместни ".

Освен това доста наблюдаващи предизвестяват, че на Путин не може да се има доверие. Бившият военачалник от основната руска работа за сигурност, известна като Комитет за Държавна сигурност (на СССР), Олег Калугин сподели, че Путин, който е остроумен и отракан политик, има " други цели ", разнообразни от разискването на обвиняванията, че Русия е направила хакерски офанзиви против изборите в Съединени американски щати с Тръмп, като облекчаването на глобите, повишението на цените на петрола, както и президентските избори в Русия идната година. " Путин знае по какъв начин да пренасочи диалога в своя изгода ", сподели Калугин.

Преподавателката по въпросите на Русия в " Ню скул " Нина Хрушчова сподели, че Тръмп е в " невероятно състояние ". " Той не може да бъде прекомерно добър към Путин, тъй като това ще се изтълкува, че има особени връзки с Русия ", сподели тя. " Той не може да бъде прекомерно неприятен, тъй като Путин има огромно въздействие и кагебейско мислене. Затова е належащо Тръмп да има положителни връзки с него, само че и да извърши предизборните си обещания за създаване на по-добри връзки с Русия. "

От Белия дом обявиха, че не е взето дефинитивно решение дали ще има среща. Въпросите за противоположните възгледи в държавното управление не получиха отговор.

Двустранните срещи са нормални по време на конгреси на високо ниво като Г-20, където са събрани на едно място доста международни водачи и техни съветници. Те нормално са деликатно планувани събития, а всичко - от метода, по който се ръкуват двамата водачи, до погледите, които си разменят, и думите, които се произнасят, дават визия за положението на връзките.


© Associated Press

Последната американско-руска двустранна среща беше през 2015 година сред Путин и президента Барак Обама. Тя стартира с неудобно здрависване и приключи с прогрес по жестоката революция в Сирия.

Тази среща през 2015 година - първата от две години - включваше 90-минутен диалог в централата на Организация на обединените нации. Путин и американски чиновници споделиха по-късно, че двамата водачи са постигнали прогрес по въпроси, свързани със Сирия, които бяха обтегнали техните така и така напрегнати връзки. За държавното управление на Обама верният метод беше внимателно ангажиране, а Съединени американски щати неуморно работеха за намиране на допирни точки с Москва за Сирия, Украйна и други въпроси.

Разногласията сред Тръмп и неговите съветници в Държавния департамент и Съвета за национална сигурност по отношение на Русия са по-дълбоки от дебатите за двустранна среща по време на форума на Г-20.

Бивш държавен чиновник, който се съгласи да разисква поверителна информация, при изискване, че остане неизвестен, сподели, че външнополитическите съветници са все по-разочаровани от това, че Белият дом не възприема по-предпазлив и сериозен метод към Русия. Всички 17 разследващи служби на Съединени американски щати са съгласни, че Русия е стояла зад хакерското навлизане в електронната преписка на демократите предходната година и се е пробвала да окаже въздействие върху изборите през 2016 година в изгода наТръмп.

Тръмп би трябвало напряко да " каже на Путин: Не сме удовлетворени, че се намесвате в нашите избори ", сподели някогашният дипломат на Съединени американски щати в Украйна Стивън Пайфър. " Ако не кажете това, ще бъдете унищожени от пресата и Конгреса и можете да си гарантирате, че Конгресът ще одобри законодателство за наказания против Русия. " " Необходимо е също по този начин те да имат доста, доста умерени упования ", добави Пайфър. " Ако си слагат за цел да реализират огромен триумф в Хамбург, допускам, че ще се провалят. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (443)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР