Президентът на САЩ Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел
Коментари Харесай

Срещата на високо ниво на НАТО ще мине под знака на нова конфронтация между Тръмп и Меркел – за газовата зависимост на Германия от Русия

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и немският канцлер Ангела Меркел вървят към борба, когато се срещнат на форума на НАТО в Брюксел и по въпроса за газопровода „ Северен поток 2 “, откакто американският държавен глава атакува немският водач по въпроса по-рано в сряда.
„ Крайно несвоевременно е, че Германия подписва газова договорка с Русия “, съобщи Тръмп. „ Защитаваме Германия, пазиме Франция, пазиме всички тези страни, а в същото време редица страни подписват съглашение с Русия за строителството на газопровод “.

„ Трябва да ви пазиме (от Русия), а вие давате милиарди долари в хазната на Русия “, продължи той. „ Германия е техен (на Русия) пленник. Ние несъмнено би трябвало да обърнем внимание на това “.

„ Русия управлява напълно Германия. След строителството на новия газопровод, повече от 70% от доставките на природен газ ще идват от Русия “, акцентира Тръмп. В тази връзка президентът подсети, че Федерална Република Германия „ отделя за бюджета на НАТО единствено 1% от Брутният вътрешен продукт “, както и че, ръководителят на съвета на шефовете на Nord Stream 2 е някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер.

Всичко това се случва единствено часове преди откриването на двудневната среща на високо ниво на НАТО, която, наподобява, ще бъде доминирана от обществените забележки на американския президент за полезностите на съюза, който съществува от генерации. Президентът на Съединени американски щати, който би трябвало да се срещне с Владимир Путин в Хелзинки идната седмица, свърза харчовете на Съединени американски щати за обезпечаването на отбраната на Европа с американския недостиг в търговията с Европейския съюз.

Меркел и Тръмп ще договарят в коридорите на форума в към 15:15 локално време (17:15 българско) и пресскретарят на Белия Дом Сара Сандърс чака американският президент да повдигне въпроса по отношение на „ подчинеността на Германия по отношение на Русия поради зависимостта й от съветския газ “. Германия наподобява индиферентна в лицето на тази офанзива, отбелязва Bloomberg.

Урсула фон дер Лайен, немският министър на защитата, в сряда, даде отговор на обвиняването на американския президент Доналд Тръмп
„ Без подозрение имаме доста въпроси с Русия “, съобщи фон дер Лайен в границите на мероприятие в коридорите на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел напълно скоро след изявлението на Тръмп.

„ От друга страна, без подозрение би трябвало да се държи отворена линията за връзка сред страните и съюзите и съперниците “, посочи тя.
Нажежената изразителност допуска, че срещата на върха може да последва траекторията на срещата на Г-7 в Канада предишния месец. Тогава Тръмп, още веднъж преди да замине, повтори възгледите си върху комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и съдружниците им, а в следствие трагично не пожела да вписва името си в официалното съобщение след форума в митинг против мненията на канадския министър председател Джъстин Трюдо след заминаването му.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не пожела да се включи във вербалната престрелка. Първи, преди форума, той от една страна похвали страните-членки на Алианса, че са нараснали военните си разноски, а от друга ги прикани да ги усилят още повече - до желаните от Тръмп 2%, до 2024 година. Веднага откакто се развихри полемиката към " Северен поток 2 ", той изясни по какъв начин това не е от компетенциите на Северноатлантическия алианс.

„ Не НАТО взима решенията (за „ Северен поток 2 “), това е народен въпрос “, съобщи той.

Редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР