Президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел
Коментари Харесай

Тръмп и Макрон са имали много конструктивна двустранна среща

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и френският му сътрудник Еманюел Макрон организираха "много градивна двустранна среща през днешния ден в Париж, съобщи източник от Елисейския замък, представен от Ройтерс.

Двамата водачи разговаряха часове след гневната реакция на Тръмп на изказването на Макрон, направено във вторник, че Европа се нуждае от лична войска, с цел да укрепи отбранителните си качества и да понижи зависимостта си от Съединени американски щати, отбелязва организацията.

Източникът от Елисейския замък уточни, че се е получило "недоразумение " и че Тръмп, който написа в „ Туитър”, че изявлението на Макрон било "много обидно ", декларирал на срещата си с френския президент: "Смятам, че сме доста по-близки в сравнение с наподобява ".

Еманюел Макрон съобщи, че Европа би трябвало да поеме по-голяма отговорност за защитата си и изрази единодушие с американския си сътрудник Доналд Тръмп, че Европа би трябвало да поеме по-голяма част от разноските в НАТО, съобщи Ройтерс.

"Очевидно аз ще споделя с президента Тръмп направените оферти за европейските качества за стратегическа защита и нуждата Европа да поеме по-голяма част от общите разноски за НАТО ", съобщи Макрон преди началото на диалозите с президента на Съединени американски щати в Елисейския замък.

Тръмп е на двудневно посещаване във Франция за честванията на 100-годишнината от края на Първата международна война, напомня Ройтерс.

Макрон отбрани своята самодейност за възстановяване на европейската защита на срещата с Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес. Френският президент назова американския си сътрудник "мой добър другар " и наподобява го потупа по крайници. Отношенията сред тях са променливи, отбелязва АП.

Срещата стартира с напрежение, откакто Тръмп дефинира като обидно желанието на Макрон за европейска войска. Френският президент отбрани концепцията, заявявайки, че е незаслужено сигурността на Европа да се подсигурява напълно от Съединени американски щати.

"Затова имам вяра, че имаме потребност от повече европейски качества и повече защита, с цел да поемем тази част от тежестта ", добави той.

Щатите в Съединени американски щати не питат Франция, Германия или други страни, преди да финансират своите въоръжени сили, акцентира Макрон.

Съединени американски щати желаят мощна Европа и са подготвени да оказват помощ на съдружниците си, само че Европа би трябвало да бъде почтена при разпределянето на разноските за защита, съобщи на собствен ред Тръмп, представен от Ройтерс. "Ние желаеме мощна Европа, това е доста значимо за нас. И двамата желаеме това да бъде реализирано по допустимо най-хубавия и ефикасен метод ", акцентира той.

Тръмп разясни поста си в Туитър, че се усеща афектиран от изказванията на Макрон, че Европа би трябвало да понижи зависимостта си от Съединени американски щати в областта на сигурността. "Искаме да помогнем на Европа, само че би трябвало да е заслужено. В момента разноските се поемат най-вече от Съединени американски щати ", акцентира американският президент.

В отговор на туита на Тръмп френското президентство съобщи, че европейската войска, за чието основаване се бори Макрон, не е ориентирана против Съединени американски щати и американският президент се е объркал при тълкуването на думите на френския си сътрудник, отбелязва Франс прес.

В изявлението си по радиото Европа Макрон първо е приказвал за нуждата да се противодейства на закани за киберсигурността от Китай, Русия и даже от Съединени американски щати, а по-късно и за изтеглянето на Съединени американски щати от Договора за очистване на ракетите със междинен обхват, което визира европейската сигурност.

Френското президентство изрази схващане, отбелязвайки, че изброяването на тематиките в изявлението може да провокира комплициране, само че това са две разнообразни цели. Макрон в никакъв случай не е казвал, че би трябвало да се сътвори европейска войска, ориентирана против Съединени американски щати, добави президентството.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР