Президентът на САЩ Доналд Тръмп е все по-загрижен дали насрочената

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е все по-загрижен дали насрочената
Коментари Харесай

Тръмп се притеснявал за срещата си с Ким Чен-ун


Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е все по-загрижен дали плануваната за идващия месец среща в Сингапур със севернокорейския водач Ким Чен-ун може да се трансформира в политически неуспех, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Тръмп все по-често желае съвет от помощниците си дали да продължи с историческата среща, която побърза да одобри. Президентът на Съединени американски щати е бил сюрпризиран и ядосан от изказване на основния севернокорейски договарящ по нуклеарната стратегия, който сподели в сряда, че Пхенян в никакъв случай няма да замени нуклеарните си оръжия за икономическа помощ, означават представители на администрацията.

Изявлението е позната тактичност на Северна Корея, само че е внезапна смяна на тона след седмици на помирителни жестове. В събота вечерта Тръмп се е обадил на южнокорейския президент Мун Дже-ин, с цел да го попита за какво обществените изказвания на Пхенян опонират на уверенията, които южнокорейският президент е получил при срещата си с Ким Чен-ун в края на април.

Разговорът сред двамата президенти, единствено три дни преди визитата на Мун във Вашингтон, демонстрира засилващото се безпокойствие и неспокойствие на Тръмп, считат някои представители. Засега няма признаци, че той обмисля да се отдръпна от договарянията със Северна Корея. Помощниците му обаче се тормозят, че Тръмп е посочил, че държи прекомерно доста на срещата, както и че Ким може да предложи гаранции, които да изчезнат с времето. Освен това решението на президента на Съединени американски щати да се изтегли от нуклеарното съглашение с Иран покачва залозите в договарянията със Северна Корея.

Помощниците на Тръмп се тормозят и до каква степен той схваща детайлностите по севернокорейската стратегия, както и какво би трябвало да упорства да бъдат основните съставни елементи от денуклеаризацията. Според южнокорейския президент Мун, Ким е доста добре осведомен с всички детайли на програмата. Тръмп обаче е избягвал подробните брифинги за нуклеарната и ракетна стратегия на Пхенян, оповестяват помощници, напуснали наскоро администрацията.

Сблъсъкът със Северна Корея на масата за договаряния е нещо ново освен за Тръмп, а и за всички високопоставени представители. Все още не е решено дали Съединени американски щати ще изискат Пхенян да се откаже от целия си боеприпас и нуклеарна инфраструктура преди анулацията на глобите, или ще предприеме по-традиционен и еволюционен метод. Засега представители на администрацията споделят, че ще упорстват на първия вид. Дипломати с опит в договарянията със Северна Корея обаче споделят, че в случай че Тръмп чака триумф, би трябвало да подходи с по-ниски упования, отбелязва изданието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР