Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обсъждал облекчаване на санкциите

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обсъждал облекчаване на санкциите
Коментари Харесай

Тръмп обсъждал облекчаване на санкциите срещу Иран, Джон Болтън се възпротивил

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е обсъждал облекчение на глобите против Иран , с цел да подкрепи обезпечаването на среща с иранския президент Хасан Рохани по-късно този месец, което е предиздвикало тогавашния консултант по националната сигурност Джон Болтън да се опълчи пламенно против сходна стъпка . Това са разкрили трима души, осведомени с въпроса, представени от " Блумбърг ".

След среща в Овалния кабинет в понеделник, когато е стартирана концепцията, финансовият министър Стъвин Мнучин е изразил поддръжката си за този ход като метод за обновяване на договарянията с Иран, прецизират част то хората. По-късно денем Тръмп е решил да уволни Болтън, чието овакантяване беше оповестено през вчерашния ден.
 Тръмп уволни Джон Болтън
Тръмп уволни Джон Болтън

Услугите му към този момент не били нужни в Белия дом

Белият дом е почнал подготовка Тръмп да се срещне с Рохани този месец в Ню Йорк в коридорите на годишното Общо заседание на Организация на обединените нации в седмицата, която стартира на 23 септември. Далеч не е ясно дали иранците биха се съгласили на диалози, до момента в който са в действие тежките американски наказания.

Един от сюжетите, споделен от двама от хората, щял да е Тръмп да се причисли към среща сред Рохани и френския президент Еманюел Макрон. Хората са споделили, че нямат индикация, че това в действителност ще се случи.

Цените на петрола вид " Брент " паднаха с над 2% до 61,05 $ за барел след новината.

Въпреки че Тръмп не крие своето предпочитание да седне с иранските водачи - ход, който ще прекъсне повече от четири десетилетия на американска политика - има обилни политически спънки, с които Тръмп би трябвало да се оправя, в случай че желае това да се случи. Въпреки това отстраняването на Болтън усъвършенства възможностите за среща.

Болтън построи кариерата си върху корав метод към Иран, от дълго време призовавайки за превантивни удари против страната за заличаване на нуклеарната ѝ стратегия. Внезапното му уволняване незабавно породи спекулации - и паника в някои среди, - че американската акция за " оптимален напън " може да бъде смекчена в опит да притегли иранските водачи към масата за договаряния.

Облекчаването на каквито и да е наказания без огромни отстъпки от Иран би подкопало акцията за напън, която освен Болтън, само че и държавният секретар Майкъл Помпео и Тръмп обявиха, че е единственият ефикасен метод да накара Иран да промени държанието си.

Европейските съдружници на Америка, разочаровани от отдръпването на Тръмп от нуклеарното съглашение с Техеран от 2015 година и сложени в мъчно състояние от американските наказания в устрема си да търгуват с Иран, обезверено желаят да намерят метод да посредничат за постигането на съглашение сред Съединени американски щати и Иран. Френският президент Еманюел Макрон даже предложения външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф на разговари в коридорите на срещата на Г-7 във Франция предишния месец и завоюва джука поддръжка от Тръмп за облекчение на глобите. Тогава нищо не се случи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР