Президентът на САЩ Доналд Тръмп е казал на премиера на

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е казал на премиера на
Коментари Харесай

Тръмп иска по-твърдо отношение от Великобритания, Германия и Франция към Иран

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е споделил на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, че Англия, Германия и Франция са му предложили единствено " козметични промени " в проекта за деяние по иранската нуклеарна стратегия.

В неделя информацията е оповестена от осведомителният портал " Аксиос ", който се базира на източници в израелското държавно управление, цитира се от ТАСС.

Според информацията Тръмп декларирал на Нетаняху, че Съединени американски щати ще изоставен Съвместният изчерпателен проект за деяние и ограничаващи ограничения (СВПД) за иранската нуклеарна стратегия, в случай че настояванията му не бъдат изпълнени. Американският водач оповестил, че това ще стане в случай че трите страни се се съгласят на корекции със " основни промени " в документа. Той не е склонен с правенето на в допълнение съглашение сред Съединени американски щати и европейските страни. Белият дом и държавната работа в Израел не са поискали да разясняват информацията, само че не отхвърлят обстоятелството на диалога, състоял се на 5 март, когато Нетаняху бе на публично посещаване в Съединени американски щати.

Според " Аксиос " Тръмп е определил 12 майкато краен период за реализиране на договореност с Лондон, Париж и Берлин за промените в СВПД.

БГНЕС напомня, че анулацията на глобите, свързани с нуклеарната стратегия, се прави в сходство с графика и изискванията, избрани в Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД). На 20 юли 2015 година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации утвърди СВПД посредством Резолюция 2231 (2015). На 31 юли Съветът на Европейски Съюз одобри правните актове, посредством които първата от тези разпореждания стана част от правото на Европейски Съюз.

СВПД влезе в действие на 18 октомври, 90 дни след приемането на Резолюция 2231 (2015) на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Участниците в СВПД взеха съответните ограничения и направиха нужната подготовка за осъществяването на уговорките по СВПД. Европейски Съюз одобри правни актове за анулация на всички свързани с нуклеарната стратегия стопански и финансови наказания на Европейски Съюз, в сходство с посоченото в СВПД, като тази анулация влиза в действие от датата на осъществяване, сега, когато Иран извърши контрактуваните ограничения в нуклеарната област и това бъде доказано от МААЕ.

На 16 януари 2016 година, откакто Международната организация за атомна сила удостовери, че Иран извършва обвързваните с нуклеарната стратегия ограничения, множеството от глобите на Европейски Съюз и Организация на обединените нации бяха анулирани. Европейски Съюз анулира всички стопански и финансови наказания по отношение на нуклеарната активност. Някои ограничавания обаче остават в действие, в това число рестриктивните мерки върху прехвърлянето на артикули, имащи отношение към разпространяването на нуклеарно оръжие, ембаргото върху оръжията и балистичните ракети и ограничаващите ограничения против някои от включените в листата лица и формирания.

Осем години след датата на приемане или при отчет от МААЕ, в който се декларира, че Агенцията е направила по-общата констатация, че всички нуклеарни материали в Иран се употребяват за мирни цели, според от това коя дата е по-рано, Европейски Съюз ще анулира глобите по отношение на разпространяването на нуклеарно оръжие.

Ако 10 години след датата на приемане на наредбите на предходни резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации не са били наново въведени, всички оставащи ограничения на Организация на обединените нации и Европейски Съюз ще бъдат прекъснати. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР