Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде да се разбере, че

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде да се разбере, че
Коментари Харесай

Тръмп преговаря за търговията на Г-20, Китай и други клеймят протекционизма

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде да се разбере, че неговият приоритет на срещата на водачите на страните членки на Г-20 в Япония са комерсиалните съглашения да подтикват американската стопанска система , до момента в който други като китайския държавен глава Си Цзинпин насочи предизвестие за заплахите от протекционизма и опасността, която съставлява той за световната стопанска система , оповестява " Ройтерс ".

Китай и Съединени американски щати водят комерсиална война, като понижават упованията, че Тръмп и Си могат да снижат напрежението , откакто се срещнат на следващия ден в коридорите на срещата на Г-20 в Осака.

Администрацията на Тръмп също по този начин има търговски разногласия с Индия и Япония, с чиито държавни ръководители той се срещна по-рано през днешния ден.

Тръмп сподели, че виждал възстановяване на вероятностите за американската търговия , дни откакто разкритикува контракта в региона на сигурността сред Съединени американски щати и Япония и настоя Индия да анулира ответните си мита .

" Смятам, че ще имаме доста огромни неща, които да обявим. Много огромна комерсиална договорка ", уточни Тръмп при започване на диалозите с индийския министър председател Нарендра Моди. Американският президент не даде детайлности.

Представител на Белия дом съобщи, че двамата водачи са призовали екипите си да работят по взаимноизгодни търговски решения.

Тръмп също по този начин настоя за разискване на опасенията на Съединени американски щати по отношение на китайския производител на телекомуникационно съоръжение Huawei.

Съединени американски щати притиснаха съдружниците си да заобикалят да закупуват 5G съоръжение от Huawei от съображения за сигурност, и също по този начин загатна, че това може да бъде фактор в комерсиално съглашение с Китай.

" Ние в действителност продаваме Huawei доста от неговите елементи ", сподели Тръмп по време на срещата си с Моди, допълвайки: " Така че ще обсъждаме това и също по какъв начин се вписва Индия. И ще обсъждаме Huawei. "

Междувременно няколко държавни водачи предизвестиха, че възходящите търговски разногласия заплашват международния напредък .

" Търговските връзки сред Китай и Съединени американски щати са сложни, те способстват за забавянето на международната стопанска система ", разяснява ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Си Цзинпин също по този начин предизвести за протекционистките стъпки, които някои от развитите страни подхващат.

" Всичко това унищожава международния търговски ред ... Това също по този начин въздейства на общите ползи на страните ни , засенчва мира и стабилността в международен мащаб ", предизвести Си по време на среща на държавните ръководители на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в коридорите на Г-20.

От своя страна Нарендра Моди, на същата среща, прикани за концентриране върху реформирането на Световната комерсиална организация (СТО), а съветският президент Владимир Путин жигосах опитите за заличаване на институцията , чието седалище е в Женева.

" Смятаме, че всевъзможни опити за заличаване на СТО или за понижаване на ролята ѝ са контрапродуктивни ", настоя Путин.

Ситуацията в международната стопанска система е тревожна, откакто търговията усещала резултата от " протекционизма и политически стимулираните ограничавания ", добави съветският държавен глава.

Министърът на стопанската система на Русия Максим Орешин съобщи, че няма съгласие за това по какъв начин да се реформира системата на СТО , която съгласно Вашингтон работи по остарели правила , макар че формален представител на Япония сподели, че членовете на Г-20 са се съгласили с значимостта на промяната.

Орешин съобщи, че не престават различията във връзка с климатичните промени, откакто Тръмп изтегли Съединени американски щати от историческото Парижко съглашение за климата от 2015 година

Тръмп, който постоянно подлага на критика комерсиалните сътрудници на Съединени американски щати в " Туитър " и на шумни политически манифестации, показа в позитивна светлина развитията във връзка с търговията с Япония.

" Оценявам обстоятелството, че изпращате доста автомобилни компании в Мичиган и Охайо, както и в Пенсилвания и Северна Каролина , " сподели Тръмп пред японския министър председател Шидзо Абе, имайки поради американските щати, сериозни към неговите опити за продобиване на втори президентски мандат през идната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР