Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък на пресконференция,

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък на пресконференция,
Коментари Харесай

Байдън даде пресконференция за хаоса в Афганистан

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи в петък на конференция, че е реализиран " забележителен прогрес " във връзка с евакуацията на американци и техни афганистански съдружници от летището в Кабул. Според американския президент към 6000 бойци са на терена в Афганистан, с цел да обезпечат сигурност на пистите на летището в Кабул, като акцентира, че се прави един от " най-големите и най-трудните въздушни транспорти в историята ", съобщи БНР.

Въпреки тези компликации, Байдън сподели пред кореспонденти в Белия дом, че " всеки американец, който желае да се прибере, ще ви върнем вкъщи ". Според президента на Съединени американски щати водачите на страните от Г-7 ще проведат през идната седмица среща, на която да обсъдят ситуацията в Афганистан. Байдън сподели, че е от основно значение за групата Г-7 да се събере, " с цел да можем дружно да координираме нашия съвместен метод, единият ни метод за Афганистан да продължи напред ".

Освен това американският президентът даде обещание още един път, че неговата администрация прави всичко по силите си, с цел да попречи на Афганистан да се трансформира в база за всевъзможни бъдещи терористични офанзиви против Съединени американски щати или техните съдружници. Привличането на афганистански жители, които са помогнали на американските военни по време на задачата им в страната и затова имат право на специфична имигрантска виза (SIV), е един от главните цели на Белия дом, съобщи президентът Байдън и добави, че евакуацията на афганистанските съдружници е " съвсем толкоз значима, колкото извеждането на американците от страната ". Отговаряйки на въпроси на конференция, Байдън акцентира, че Съединени американски щати вършат " всичко допустимо ", с цел да подсигуряват безвредно тръгване на " колкото се може повече цивилни, неправителствени и женски организации ".

Байдън също по този начин разгласи, че Вашингтон има намерение да " усили интернационалния напън " върху талибанското държавно управление, с цел да го накара да съблюдава интернационалните стандарти в региона на правата на индивида. Той означи, че изтеглянето на американските войски от Афганистан постоянно би било мъчно, без значение от времето. " Ако бяхме решили преди 15 години да напуснем Афганистан, щеше да е мъчно, даже преди 5 години щеше да е мъчно. Няма метод да напуснем Афганистан без нещо сходно на това, което виждате в този момент ", означи Байдън, до момента в който разясняваше настоящите старания за евакуация от азиатска страна. Президентът на Съединени американски щати обаче беше безапелационен, че е взел вярното решение, като се е отдръпнал от страната, защото не желае да изпраща повече американски бойци в Афганистан.

Американският президент Джо Байдън разгласи довечера, че Съединените щати са евакуирали 13 000 души от Афганистан от 14 август насам, съобщи Българска национална телевизия. Байдън сподели още, че ще употребява всички запаси, с цел да изведе безвредно американските жители и съдружници. В момента се работи по евакуацията на 204 американски публицисти от Афганистан. Президентът на Съединени американски щати увери, че всеки американец, който желае да напусне централноазиатската страна, ще бъде евакуиран. Джо Байдън добави, че евакуацията на американци и съдружници е рискова интервенция и че той не може да подсигурява финалния резултат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР