Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред министър-председателя Улф Кристершон,

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред министър-председателя Улф Кристершон,
Коментари Харесай

Байдън: Очаквам с нетърпение одобрението на шведската кандидатура за членство в НАТО

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи пред министър-председателя Улф Кристершон, че " чака с неспокойствие " окончателното утвърждение на блокираната кандидатура на Швеция за участие в НАТО, съобщи Агенция Франс Прес.


Говорейки в Овалния кабинет, Байдън съобщи, че желае да повтори, че " изцяло, изцяло поддържа участието на Швеция в НАТО ".

Байдън добави, че " с неспокойствие чака " утвърждението на кандидатурата.

Кристершон благодари на президента на Съединени американски щати за водачеството му в поддържането на " трансатлантическото единение " по време на разтърсванията, провокирани от съветската инвазия в Украйна. Той също по този начин похвали " мощната поддръжка " на Байдън за кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, която се задържа от Турция и Унгария.

Срещата в Овалния кабинет сложи началото на поредност от дипломатически събития за Байдън, отдадени на НАТО. В неделя той отпътува на еднодневно пътешестване до близкия си съдружник Англия, по-късно взе участие в годишната среща на върха на НАТО във Вилнюс и приключва със спирка в най-новата членка на Алианса Финландия.

Финландия и Швеция изоставиха формалния си неутралитет, с цел да изискат влизане в НАТО в отговор на нахлуването на Русия през 2022 година в прилежаща Украйна. Байдън преглежда разширението на блока и големите му старания за въоръжаване и поддръжка на украинските сили като стратегическо проваляне за Москва.

Но разширението на НАТО изисква единомислеща ратификация от съществуващите 31 членове.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер не сподели дали Байдън възнамерява да се обърне непосредствено към сътрудниците си в Турция и Унгария преди срещата на върха.

" Той е много, много хладнокръвен " във връзка с нуждата да се утвърди кандидатурата, сподели тя. " Швеция е мощен, кадърен сътрудник в региона на защитата, който споделя полезностите на НАТО ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР