Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред лидерите на Г-7,

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред лидерите на Г-7,
Коментари Харесай

САЩ дава зелена светлина за F-16 за Украйна, ще обучава и пилоти

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи пред водачите на Г-7, че Вашингтон ще поддържа даването на съвременни военни самолети, в това число F-16 на Украйна и ще поддържа напъните за образование на киевските водачи.

Стъпката на Съединени американски щати е сигнал за огромен пробив за Киев, който неведнъж, до неотдавна безрезултатно, настояваше пред западните си поддръжници да се съгласят да дават високотехнологични самолети.

Украинският президент Володимир Зеленски, който ще се срещне с Байдън по време на срещата на върха на Г-7 в Япония, приветства този ход като " историческо решение " и добави, че чака с неспокойствие да " разиска практическото осъществяване " на проекта в Хирошима.

Байдън съобщи, че Съединените щати " ще поддържат взаимните старания с нашите съдружници и сътрудници за образование на украински водачи на изтребители от четвърто потомство, в това число F-16, за по-нататъшно подсилване и възстановяване на качествата на украинските военновъздушни сили ", съгласно формалния представител.

" Тъй като образованието се организира през идващите месеци, нашата коалиция от страни, участващи в това изпитание, ще реши по кое време фактически да даде самолети, какъв брой ще предоставим и кой ще ги даде. "

Обединеното кралство, Белгия и Нидерландия и Дания приветстваха решението.

" Обединеното кралство ще работи дружно със Съединени американски щати и Нидерландия, Белгия и Дания, с цел да получи Украйна бойния въздушен капацитет, от който се нуждае ", написа в Туитър министър-председателят Риши Сунак и добави " Ние сме единни. "

Изпълняващият длъжността министър на защитата на Дания Троелс Лунд Поулсен съобщи, че " в този момент ще може да се придвижи напред за групов принос за образование на украински водачи за ръководство на F-16 ".

Има консенсус за даването на високотехнологични бойни самолети на Украйна, само че поддръжката на Съединени американски щати е от основно значение, защото по закон те би трябвало да одобрят реекспорта на американско съоръжение, закупено от съдружници, в това число на самолети F-16.

Съединени американски щати ще разгласи нов пакет военна помощ за 375 млн. $

Американският президент Джо Байдън ще разгласи нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 375 млн. $ в Хирошима, Япония, където взе участие в срещата на върха на Г-7, сподели американски представител, изискал да остане неизвестен, съобщи Ройтерс.

Служителят посочи, че новия пакет военна помощ за Киев ще включва артилерия, муниции и реактивни системи за залпов огън HIMARS.

Общата интернационална военна помощ за Киев е в размер на десетки милиарди долари, като Съединени американски щати са водещият донор.

В допълнение към стотици танкове и други бронирани транспортни средства, помощта за Киев включва системи за противовъздушна защита, прецизни ракетни установки, артилерийски установки и огромно многообразие от муниции.

Съединените щати са обучили и 11 украински батальона - към 6100 военнослужещи - в интервенции с комбинирани оръжия и 4000 - в обособени системи.

Повече от две дузини други страни също вземат участие в образованието, което досега е предоставило образование на повече от 52 000 украински бойци.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР