Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че според американски военни

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че според американски военни
Коментари Харесай

Байдън приема, че посещение на Пелоси в Тайван не е добра идея в момента

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че съгласно американски военни представители сега не е добра концепция председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси да посети Тайван, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Байдън сподели това в диалог с кореспонденти ден откакто китайското външно министерство съобщи, че ще предприеме " решителни и мощни ограничения ", в случай че Пелоси реализира проектите си да посети Тайван през идващите седмици.

" Е, мисля, че военните считат, че това не е добра концепция сега ", сподели Байдън в отговор на въпрос за пътуването на Пелоси.

Първоначално Пелоси трябваше да посети Тайван през април, само че се наложи да отсрочи пътуването, откакто пробата ѝ за ковид даде позитивен резултат. Тя би била най-високопоставеният американски законодател, посетил близкия съдружник на Съединени американски щати, откогато републиканецът Нют Гингрич пътува до такава степен преди 25 години, когато беше ръководител на Камарата на представителите.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян съобщи, че сходно посещаване " съществено ще подкопае суверенитета и териториалната целокупност на Китай, ще окаже съществено въздействие върху основите на китайско-американските връзки и ще изпрати неправилен сигнал към силите за самостоятелност на Тайван ".

Съединени американски щати имат дълготраен ангажимент към политиката " Един Китай ", която признава Пекин за държавно управление на Китай, само че разрешава неофициални връзки и връзки в региона на защитата с Тайпе.

Байдън възнамерява да беседва в идните дни с китайския си сътрудник Си Цзинпин, съобщи Ройтерс.

" Мисля, че ще беседвам с ръководителя Си в идните 10 дни ", сподели Байдън пред кореспонденти при завръщането си от обвързвано с климата пътешестване в Масачузетс.

Планираният от дълго време телефонен диалог сред двамата водачи ще се състои в основен миг, поради напрежението към статута на Тайван и разискванията в държавното управление на Байдън за вероятно фрапантно понижение на митата върху внасяните от Китай артикули за облекчение на инфлационния напън върху американските консуматори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР