Президентът на САЩ Джо Байдън ще предупреди китайския си колега

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще предупреди китайския си колега
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Търсене на оцелели, Байдън ще предупреди Си Цзинпин за Русия, над 3 млн. бежанци

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще предизвести китайския си сътрудник Си Цзинпин в диалози през днешния ден за " високата цена ", която Пекин ще заплати, в случай че помогне на Москва за нашествието ѝ в Украйна. В същото време в Мариупол търсят оживели под руините на театъра.

БГНЕС направи малко резюме на последните събития, свързани с войната в Украйна:

- Търсене на оживели под руините на театъра в Мариупол -

Омбудсманът на Украйна Людмила Денисова съобщи, че някои цивилни, приютени в спектакъл в Мариупол, може да са оживели след бомбена офанзива, за която формалните управляващи упрекват Русия.

" Работи се по отключване на мазето ", споделя тя, на фона на опасенията, че по време на гърмежа подземен може да са се укривали до 1000 души.

- Твърдения за военни закононарушения -

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен декларира, че съгласно него Русия е отговорна за военни закононарушения поради нападенията против украински цивилни.

Европейският съюз също разгласява изказване, в което упреква Москва в " съществени нарушавания и военни закононарушения ", откакто Украйна съобщи, че съветските сили са бомбардирали театъра в Мариупол, където са се укривали стотици хора.

- Байдън ще предизвести Си Цзинпин за Русия -

Вашингтон заяви, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще предизвести китайския си сътрудник Си Цзинпин в диалози през днешния ден за " високата цена ", която Пекин ще заплати, в случай че помогне на Москва за нашествието ѝ в Украйна.

Разговорът на двамата водачи е плануван за тази заран американско време, като това ще бъде първи диалог на високо равнище сред двамата водачи след видеовръзката им през ноември.

- Русия се отхвърля от резолюцията на Организация на обединените нации -

Русия анулира проектите си за гласоподаване в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на " филантропична " резолюция за Украйна, откакто съдружниците не съумяват да я поддържат.

Москва не съумя да обезпечи съавторство на проектотекста от страна на Китай и Индия, което допуска, че нито Пекин, нито Ню Делхи ще го поддържат.

Гласуването към този момент беше отлагано два пъти, до момента в който Москва се опитваше да събере поддръжка.

- Зеленски предизвести Берлин за нова " стена " в Европа -

Ден откакто помоли Конгреса на Съединени американски щати да изпрати повече помощ на Украйна, президентът Володимир Зеленски предизвести немските законодатели, че Русия построява нова " стена " в Европа, напомняйки за Берлинската стена по време на Студената война.

- Смъртни случаи в Харков -

Руските сили са обстрелвали учебно заведение и културен център, убивайки минимум 21 души и ранявайки 25 в град Мерефа край Харков, в Източна Украйна, оповестиха от локалната прокуратура.

- 30 000 души бягат от Мариупол -

Властите в Мариупол оповестиха, че към 30 000 души са избягали от обсадения пристанищен град, като допълват, че " 80 % от жилищните здания са разрушени ".

- Гласуване в Съединени американски щати по отношение на търговията с Русия -

Камарата на представителите на Съединени американски щати гласоподава за преустановяване на комерсиалния статут на Русия като " най-облагодетелствана нация ", с което стегна задушаващия надзор на Запада върху стопанската система на Москва поради смъртоносната ѝ инвазия в Украйна.

- Над 3 милиона бежанци -

Над 100 000 украинци са напуснали страната единствено за 24 часа, оповестява Организация на обединените нации, с което общият брой на бежанците е над 3,1 милиона от началото на спора на 24 февруари.

- Мисията ExoMars е спряна -

Руско-европейската задача за кацане на марсоход на Марс е прекратена заради глобите, наложени поради нашествието на Москва в Украйна и нейните " трагични последствия ", оповестява Европейската галактическа организация.

- Украйна приветства посредничеството на Турция -

Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба е изискал от Турция да бъде поръчител на всяко бъдещо съглашение с Русия, дружно с петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Германия, заяви първият посланик на Анкара.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР