Президентът на САЩ Джо Байдън ще посрещне по-късно днес шейха

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще посрещне по-късно днес шейха
Коментари Харесай

Джо Байдън се среща с шейха на Катар на фона на очертаващата се енергийна криза в Европа

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще посрещне по-късно през днешния ден шейха на Катар в Белия дом, надявайки се да убеди богатата на газ страна още един път да помогне на Запада, който е изправен пред вероятността от енергийна рецесия в Европа , в случай че Русия нахлуе в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Катар изигра централна роля при подпомагането предишното лято на военната евакуация на афганистански сътрудници и американски жители от Афганистан, а на територията му е ситуирана най-голямата американска авиобаза в Близкия изток. Доха служи и като медиатор с талибаните за последните три американски администрации, опитващи се да сложат завършек на най-дългата война, водена от Съединени американски щати.

Според специалисти Катар, вторият максимален експортьор на полутечен природен газ в света, е подготвен още веднъж да спомага на Байдън, само че може да му предложи лимитирана помощ, в случай че Русия в допълнение наруши потока от доставки на енергийни първични материали за Европа.

Доха преглежда това като опция да усъвършенства още връзките си със Съединени американски щати след Афганистан, съобщи Йесар Ал Малеки, икономист в региона на енергетиката в Института за Близкия изток във Вашингтон. Той обаче добави, че оказването на сходна помощ ще е мъчно, защото няма свободен остатък за предлагането на газ.

Катар към този момент създава на цялостен потенциал, като по-голямата част от количествата са контрактувани по подписани договори за Азия. Дори в случай че някои съдружници на Съединени американски щати в Тихооеканския район като Индия, Япония и Южна Корея бъдат уверени да пренасочат част от контрактуваните количества газ за Европа, това ще окаже нищожно въздействие за намаляване на рецесията, настояват анализатори в региона на енергетиката.

Белият дом заяви, че Байдън и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани ще обсъдят по време на днешната си среща сигурността в Близкия изток и обстановката в Афганистан.

Най-важната част от дневния ред обаче си остават напъните да се сформира проект на деяние, ако Русия реши да редуцира доставките на газ за Европа, отбелязва АП.

Фючърсните цени на газа се покачиха предходната седмица на фона на растящите опасения на пазара от евентуален спор, който може да наруши съветския експорт за Европа през Украйна. Кризата се задълбочи, когато Русия, която обезпечава към 40 % от доставките на природен газ за Европа, понижи износа си с към 25 % през четвъртото тримесечие на 2021 година по отношение на същия интервал на 2020 година макар високите международни цени.

Евентуална съветска инвазия в Украйна съвсем несъмнено ще докара до стопански наказания от Съединени американски щати и съдружниците им против Москва. Това може да докара до дефицит на нефт и газ по света и доста евентуално - до по-високи цени на силата, което ще разклати световната стопанска система.

Администрацията на Байдън се е обърнала за помощ при положение на нужда и към снабдители от Австралия (най-големият експортьор на полутечен природен газ в света), от Италия, Нидерландия, Норвегия и Съединени американски щати, отбелязва АП.

Американският президент и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповестиха в общо официално съобщение в петък, че работят, с цел да обезпечат задоволителни и навременни доставки на природен газ за Европейски Съюз от разнообразни източници по света, с цел да бъдат избегнати шокови обстановки.

Крейг Пиронг, професор за финансовите и енергийни пазари в Хюстънския университет предизвестява обаче, че оборудванията за втечняване на природен газ на Катар и Съединени американски щати от няколко месеца работят на лимита на потенциала си на фона на възобновяване на стопанските системи от пандемията от ковид и повишеното търсене.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР