Президентът на САЩ Джо Байдън присъства на 6 декември на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън присъства на 6 декември на
Коментари Харесай

Тайван ще произвежда полупроводници в САЩ в замяна на защита

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън участва на 6 декември на началото на строителството на нов цех в щата Аризона. Нищо по-банално, в случай че не ставаше дума за фабрика за полупроводници, най-стратегическите софтуерни съставни елементи на нашето време, а вложител тайванската частна компания - Ти Ес Ем Си (TSMC).

Тези два детайла трансформират случилото се в събитие от особена значимост в икономическия, софтуерния и геополитическия бранш, написа в. " Франс ентер ". Поводът несъмнено заслужава наличието на президента на Съединени американски щати. Става дума за втория цех, който Ти Ес Ем Си строи в Аризона. Първият ще стартира произвеждане идната година и строителството му е резултат от експлицитното предпочитание на някогашния американски президент Доналд Тръмп. Това е знак за последователност в двете администрации по някои тематики, каквото точно е софтуерната борба с Китай.

Ти Ес Ем Си е похарчила 40 милиарда $ в Аризона, което е забележителна сума и се равнява на показания от Европейска комисия проект за развиването на бранша в целия континент. Инвестицията в Аризона е направена от една единствена частна компания. 

Полумонопол върху силиция

Тайванската компания е международен колос в бранша на полупроводниците, съставни елементи, които намираме на всички места към нас - от телефоните, колите и прахосмукачките до дроновете и ракетите, употребени в актуалните войни.

Ти Ес Ем Си е минимум известната, само че с най-голямо стратегическо значение измежду огромните софтуерни компании в света. Тя създава 55 на 100 от полупроводниците в света и 90 на 100 от тези във високия клас. Останалите са артикули на корейската група " Самсунг " (Samsung).

Именно този полумонопол върху най-сложните полупроводници, които съдържат милиарди електрически вериги, отпечатани върху силиконова основа с дебелината на косъм, прави Ти Ес Ем Си една много търсена компания. Фактът, че централата й е в Тайван, островът, към който " врагът " Китай има искания, прибавя геополитическо измерение, което не убягва от погледа на никого.

Ето за какво идването на тайванската компания в американския щат Аризона е всичко друго, само че не и случайност и слага разнообразни въпросителни, отбелязва " Франс ентер ".

Възниква резонният въпрос за какво Ти Ес Ем Си влага в Съединени американски щати? Решението е разследване  от една двойна динамичност. От една страна Съединени американски щати сходно на Европа и Япония се пробват да понижат зависимостта на вноса на полупроводници от Азия и затова се " втурнаха " в луда конкуренция за вложения. Европейците желаят за интервал до 10 години да усилят каузи от международното произвеждане на Стария континент от 10 на 20 на 100.

Конфликт с Китай

От друга страна изпъква все по-ожесточеният спор с Пекин. Вашингтон наложи на Китай строги ограничавания за полупроводниците - един бранш, в който китайците изостават. Укрепвайки връзката с Ти Ес Ем Си Съединени американски щати дават очевиден сигнал, че няма да изоставят Тайван.

Някои хора в Тайпе обаче се притесняват, че тяхната горделивост ще " отплува " за Съединени американски щати и Те Ес Ем Си бе заставен да дава уверения в тази връзка. Компанията поддържа произвеждане от висок клас в Тайван или полупроводници с размер от 1 или 2 нанометра (мерната единица за тези артикули – бел.ред). Първият американски цех ще създава идната година полупроводници с размер от 5 нанометра. 500 инженери се местят в Аризона, само че други 50 000 ще останат на острова, където Ти Ес Ем Си разгласи строителството на нов цех за полупроводници с размер от 1 нанометър, което е " свещеният граал " на бранша.

Вашингтон не желае ноу-хауто на Ти Ес Ем Си да се озове в ръцете на Пекин, а това за Тайван е един тип " застраховка живот ".

(от БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР