Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди във вторник, че ще

...
Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди във вторник, че ще
Коментари Харесай

Байдън заплаши Саудитска Арабия с „последствия“ заради петрола

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести във вторник, че ще има „ последици “ за Саудитска Арабия, защото ръководеният от Рияд алианс ОПЕК+ реши да понижи добива с внушителните 2 млн. барела на ден. На този декор депутатите от Демократическата партия приканват за заледяване на съдействието със саудитците, написа AP.

Байдън допусна, че скоро ще предприеме дейности, а администрацията преоценява връзките си с кралството в светлината на съкращаването на производството на нефт, което съгласно чиновници на Белия дом ще помогне на различен член на ОПЕК+ – на агресора Русия – да изпълни в допълнение хазната си, до момента в който продължава своята съвсем 8-месечна война в Украйна.

Сенаторът от Демократическата партия Ричард Блументал от Кънектикът и конгресменът Ро Хана от Калифорния показаха законодателство, което неотложно ще спре всички продажби на оръжия от Съединени американски щати на Саудитска Арабия за една година. Тази пауза също по този начин ще спре продажбите на аварийни и ремонтни елементи, както и услуги за логистична поддръжка.

Но остава да се види какъв брой надалеч е подготвен да стигне Байдън, с цел да покаже недоволството си от саудитците, които са жизненоважен, само че комплициран съдружник в Близкия изток. Байдън влезе в служба, обещавайки да пренастрои връзките на Съединени американски щати поради спазването на правата на индивида в Саудитска Арабия, само че по-късно направи посещаване в кралството по-рано тази година.

Байдън сподели в изявление за CNN, че ще желае да се съветва с Конгреса по отношение на пътя напред, само че не утвърди апела на законодателите от Демократическата партия за прекъсване на продажбите на оръжия.

Ще има някои последици за това, което направиха с Русия “, сподели Байдън. „ Няма да встъпвам в това, което бих обмислил и какво имам поради. Но ще има – ще има последици. "

Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, сподели, че Байдън има вяра, че „ е време да хвърлим нов взор върху тези връзки и да се уверим, че обслужват ползите на нашата национална сигурност “.

Прессекретарят Карин Жан-Пиер сподели във вторник, че Белият дом няма график за тези дейности, нито президентът е назначил консултант, който да се занимае с въпроса. Междувременно длъжностни лица акцентират централната роля, която Саудитска Арабия играе в оправянето с по-широките опасения за националната сигурност в Близкия изток.

Блументал и Хана разкриха законодателството си един ден откакто сенатор Робърт Менендес, демократ от Ню Джърси, сподели, че е недопустимо ОПЕК+ да подхваща дейности за понижаване на производството на нефт и дейно да оказва помощ на Москва във войната ѝ против Украйна. Менендес даде обещание да употребява позицията си на ръководител на Комисията по външни връзки към Сената, с цел да блокира всевъзможни бъдещи продажби на оръжие на саудитците. Менендес не е предизвестил Белия дом, преди да разгласи желанието си, сподели Кърби.

ОПЕК+, която включва Русия, както и Саудитска Арабия, разгласи предходната седмица, че ще понижи производството с 2 милиона барела дневно, което ще помогне за поддържане на цените на петрола, които разрешават на съветския президент Владимир Путин да продължи да заплаща за осеммесечната си инвазия в Украйна. Намаляването на производството също вреди на ръководените от Съединени американски щати старания да направи войната финансово неустойчива за Русия, заплашва световната стопанска система, към този момент дестабилизирана от спора в Украйна, и рискува да натовари Байдън и демократите с ново повишаване на цените на бензина тъкмо преди междинните избори в Съединени американски щати.

Външният министър на Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан Ал Сауд сподели във вторник, че съкращението на производството е

чисто стопански ход.

Байдън и европейските водачи приканиха за повече произвеждане на нефт, с цел да облекчат цените на бензина и да санкционират Москва за нейната експанзия в Украйна. Путин беше упрекнат, че употребява силата като оръжие против страни, които се опълчват на съветската инвазия.

Те несъмнено се причисляват към Русия “, сподели Жан-Пиер. „ Това не е време да се съюзяваме с Русия. “

Що се отнася до саудитците, сенатор Блументал сподели: „ Не можем да продължим да продаваме извънредно чувствителни оръжейни технологии на нация, обединена с непоносим терористичен съперник. “

Белият дом обаче отбелязва, че продажбите на оръжия на Рияд служат частично като значима противотежест в района на Иран, който бързо се движи към превръщането си в нуклеарна мощ.

В момента в Саудитска Арабия живеят 70 000 американци, да не приказваме за всички други войски, които имаме в целия район “, сподели Кърби. „ Така че не е единствено в наш интерес противоракетната защита в района да стане по-интегрирана и взаимна. Това е в интерес и на нашите съдружници и сътрудници в тази част на света. ”

Все отново натискът за Байдън нараства. Като претендент за Белия дом той даде обещание, че саудитските ръководещи ще „ платят цената “ под негово наблюдаване за убийството през 2018 година на живеещия в Съединени американски щати публицист Джамал Хашоги, критик на управлението на кралството. Байдън сподели, че ще се стреми да трансформира богатата на нефт страна в „ парий “.

Но през юли, на фона на възходящите цени на бензиностанциите по целия свят, Байдън реши да посети Саудитска Арабия. По време на визитата той се срещна със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който в миналото смяташе за провинен за гибелта на Хашоги. Разузнавателните служби на Съединени американски щати откриха, че престолонаследникът, постоянно споменаван с буквите си MBS, евентуално е одобрил убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. MBS отхвърля да е забъркан.

Саудитците също си навлякоха интернационалните рецензии поради въздушни удари, убиващи цивилни в дългогодишната война сред кралството и бунтовниците хути в Йемен, както и за ембаргото, което изостри глада и тласна Йемен до ръба на глада.

Катастрофалното решение на Саудитска Арабия да понижи производството на нефт с два милиона барела дневно ясно демонстрира, че Рияд се стреми да навреди на Съединени американски щати и удостоверява нуждата от преоценка на връзките сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия “, сподели Хана.

„ Няма причина Съединени американски щати да се преклоняват пред режим, който мазета безчет цивилни в Йемен, докара до гибел основан във Вашингтон публицист и в този момент изнудва американците с последните си дейности. “
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР