Президентът на САЩ Джо Байдън предложи огромен пакет от 33

...
Президентът на САЩ Джо Байдън предложи огромен пакет от 33
Коментари Харесай

Байдън предложи огромен финансов пакет в подкрепа на Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предложи голям пакет от 33 милиарда $ за въоръжаване и поддръжка на Украйна, като съобщи, че " отстъплението " пред Русия не е вид за Запада, защото войната продължава към този момент трети месец.

В речта си в Белия дом Байдън изложи също предложенията си за нови закони, които да разрешат потреблението на първокласни активи, отнети от съветски олигарси в границите на невижданите наказания, с цел да се компенсира Украйна за разрушенията, нанесени от съветската инвазия.

Той призна големите разноски, свързани с поддръжката на Съединени американски щати за Украйна, само че съобщи, че няма действителен избор в битката с съветския президент Владимир Путин.

" Цената на тази битка не е евтина. Но отстъплението пред експанзията ще коства по-скъпо, в случай че позволим това да се случи ", сподели той.

Отразявайки мащаба на американската помощ за Украйна, която осакатява мощно по-големите и тежко въоръжени съветски сили, Байдън удостовери, че Съединените щати към този момент са изпратили 10 оръжия за заличаване на танкове за всеки съветски танк, изпратен в страната.

Той обаче отхвърли все по-ожесточените изказвания на съветски публични лица и държавни медии, че Москва се бори с целия Запад, а освен с Украйна.

" Ние не нападаме Русия. Ние оказваме помощ на Украйна да се отбрани от съветската експанзия ", съобщи Байдън.

Наричайки реториката в Москва за опцията за нуклеарна война симптом на " обезсърчение ", Байдън съобщи, че " никой не трябва да прави голословни мнения за потреблението на нуклеарни оръжия или за опцията те да ги употребяват ". Това е безконтролно. "

А откакто съветският държавен газов колос " Газпром " разгласи, че понижава доставките за България и Полша - членове на НАТО и Европейски Съюз, Байдън съобщи, че Съединените щати работят за подсилване на европейските енергийни доставки.

" Няма да позволим на Русия да сплашва или изнудва, с цел да се измъкне от тези наказания. Няма да им позволим да употребяват своя петрол и газ, с цел да избегнат следствията от експанзията си ", съобщи Байдън.

Необходимо е гласоподаване в Конгреса

По-голямата част от оферти пакет от 33 милиарда $ ще бъде " 20 милиарда $ за военна и друга помощ в региона на сигурността. Това значи оръжия и муниции, които ще потекат към украинския народ ", съобщи пред кореспонденти почитан американски чиновник.

Други 8,5 милиарда $ икономическа помощ ще " оказват помощ на държавното управление на Украйна да реагира на непосредствената рецесия ", а към 3 милиарда $ са препоръчани за финансиране на филантропична помощ и за справяне с световния потрес в цените на питателните доставки вследствие на нападението на Русия против Украйна, която е главен експортьор на пшеница, сподели служителят.

Предложеният пакет включва също по този начин финансиране за справяне с икономическите разстройства в Съединени американски щати и в други страни, като се стартира от въздействието върху доставките на храни и се стигне до съществуването на значими съставни елементи, употребявани във високотехнологичното произвеждане.

Конгресът би трябвало да утвърди настояването и въпреки че както републиканците, по този начин и Демократическата партия на Байдън дадоха знак, че са склонни да продължат да поддържат Украйна, разногласието по отношение на настояването на Байдън за откъслечен с пандемията пакет от 22,5 милиарда $ за коронавирус заплашва да усложни процеса на утвърждение.

" Не ме интересува по какъв начин ще го създадат, аз адресирам и двата нагоре ", сподели Байдън и акцентира, че " не трябва да губим зоркост в битката си против Ковид-19 ".

Преследване на олигарси

Успоредно със западната военна помощ, която стартира внимателно с най-вече отбранителни пехотни оръжия, само че към този момент включва тежка артилерия и въоръжени безпилотни самолети, Вашингтон води санкционна офанзива, целяща да изолира Русия и да окаже напън върху Путин.

Байдън разгласи предложение за усилване на натиска върху близкото обграждане на милиардерите на Путин посредством процедури за запор и конфискация, които да разрешат активите на олигарсите да бъдат " продадени ", с цел да се " поправят вредите, породени от Русия, и да се помогне за построяването на Украйна ".

До момента съдружниците от Европейския съюз са замразили съветски активи на стойност над 30 милиарда $, в това число съвсем 7 милиарда $ в първокласни артикули, принадлежащи на олигарси, като яхти, творби на изкуството, недвижими парцели и хеликоптери, заяви Белият дом.

Съединените щати са " наложили наказания и са блокирали плавателни съдове и самолети на стойност над 1 милиарда $ и са замразили активи за стотици милиони долари в американски сметки, принадлежащи на съветския хайлайф, ", се споделя в изказването. Една от последните конфискации е на суперяхта на стойност 90 млн. $, принадлежаща на съветския милиардер Виктор Векселберг.

Законодателният пакет, препоръчан от Байдън, ще ускори също правния напън върху олигарсите, които се пробват да скрият средствата си.

Едно от предложенията е да се позволи конфискуването на имущество, употребявано за отбягване на наказания. Друго предложение е да се разшири арсеналът, употребен от американските прокурори, като се удвои от пет на 10 години срокът, в който те могат да водят следствия за пране на пари, и да се ползват законите за битка с проведената престъпност към избягването на наказания. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР