Президентът на САЩ Джо Байдън посрещна японския премиер Фумио Кишида

...
Президентът на САЩ Джо Байдън посрещна японския премиер Фумио Кишида
Коментари Харесай

Рекордните „исторически“ разходи за отбрана на Япония предизвикват задоволство във Вашингтон

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посрещна японския министър председател Фумио Кишида в Белия дом и му сподели, че Съединени американски щати не престават да са мощно ангажирани със своя съюз с Япония, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Байдън също по този начин приветства " историческото нарастване " на японските разноски за защита.

Вашингтон е последната спирка на Кишида в неговата обиколка в индустриалните сили от Г-7. Той се пробва да заздрави връзките с дългогодишни съдружници на своята страна на фона на възходящите паники в Япония, подбудени от засилващите се районни закани в региона на сигурността от страна на Китай, Северна Корея и Русия.

Рекордните разноски на Япония за защита са идващият стадий от продължаващия десетилетия блян за " нормализиране " на военния потенциал на страната, с цел да се изравни с този на другите страни в отговор на възходящите районни закани. На 16 декември японското държавно управление, ръководено от министър-председателя Фумио Кишида, разгласи огромно нарастване на разноските за защита, които ще набъбнат от към 1,1% от Брутният вътрешен продукт до 2% от Брутният вътрешен продукт до 2027 година Токио ще похарчи към 320 милиарда $ за пет години, а бюджетът за защита ще доближи към 80-90 милиарда $ до 2027 година - това слага Япония на трето място в света по разноски за защита, след Съединени американски щати и Китай (ако приемем, че други страни също не усилят бюджетите си за защита през идващите години).

В края на предходната година в. " Вашингтон Пост " писа, че има два метода да се мисли за проектите на Япония, че ще усили разноските си за защита с повече от 50% през идващите пет години и ще придобие съвременни ракети, които могат да ударят евразийския континент. Първият е, че това е победа за международния ред, воден от Съединени американски щати, тъй като военното преимущество на Китай в западната част на Тихия океан ще намалее. А по-мрачната версия е, че това е самопризнание за неуспеха на ръководения от Съединени американски щати ред, който след Втората международна война имаше за цел да потисне военната конкуренция в Източна Азия.

В сряда Съединени американски щати и Япония оповестиха доста подсилване на военните си връзки и повишение на позициите на американските военни в страната, в това число разполагането на нови подразделения морска пехота с усъвършенствани благоприятни условия за разузнаване, наблюдаване и пукотевица с противокорабни ракети.

Съобщението изпраща мощен сигнал към Китай и е част от поредност начинания, целящи да подчертаят бързото ускорение на връзките в региона на сигурността и разузнаването сред страните, заяви Си Ен Ен.

В сряда Япония и Обединеното кралство също по този начин дадоха обещание по-голямо съдействие в региона на сигурността в Азиатско-тихоокеанския район.

Кишида, който бе на посещаване в Лондон, подписа знаково съглашение за защита с английския министър-председател Риши Сунак. Споразумението разрешава на английските сили да бъдат ситуирани в Япония. Британски публични представители обявиха, че това е " най-значимото съглашение в региона на защитата сред двете страни от повече от век ".

В същото време президентът Южна Корея Юн Сук Йол съобщи в сряда, че е мъчно да се спрат дейностите на Япония за подсилване на отбранителните ѝ качества пред опасността от севернокорейските ракети.

" Можем да се чудим по какъв начин страна, приела пацифистка конституция, може да прави сходни ходове, само че в случай че над главите им летят ракети и има опция за нуклеарен удар, не е елементарно да се спре ", сподели той.

" Япония усили бюджета си за защита, тъй като над главите им прелитат балистични ракети със междинен обхват, и реши да включи в проекта си за защита по този начин наречената идея за " контраудар " - сподели той, визирайки балистичните ракети със междинен обхват, които Северна Корея изстрелва над Япония. " Как може някой да се опълчи на това? "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР