Президентът на САЩ, Джо Байдън посочи, че неговите политики са

...
Президентът на САЩ, Джо Байдън посочи, че неговите политики са
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ се представя по-добре от другите страни – Джо Байдън

Президентът на Съединени американски щати, Джо Байдън уточни, че неговите политики са съдействали за икономическото възобновяване на страната, което е надминало международните резултати. 

Белият дом поддържа това изказване, като показва данни за растежа на Брутният вътрешен продукт и инфлацията. Те настояват, че Съединени американски щати са отбелязали най-високия стопански напредък след пандемията и понастоящем поддържат най-ниското равнище на инфлация. Според старшите съветници Анита Дън и Майк Донилон позитивните резултати могат да се припишат директно на “ “.

Въпреки тези деликатно подбрани думи обаче би трябвало да се вземат поради и някои не толкоз удобни аспекти, като да вземем за пример броят на инфлационните индикатори и броят на работните места, който съответствува, само че не надвишава този на други страни. Освен това публичното мнение за метода, по който Байдън се оправя с стопанската система, остава относително ниско.  

Въпреки това разбор, осъществен от Yahoo Finance демонстрира, че Байдън може да има учредения за известно равнище на фукане. Икономиката на Съединени американски щати под негово управление или надминава, или най-малко остава на нивото на сравнимите стопански системи по света и до момента съумява да избегне криза.

Тази смесена, само че като цяло позитивна вероятност, може да се отдаде, най-малко частично, на политиките на Байдън и на поуките, извлечени от финансовата рецесия от 2007-2008 година по време на работата му като вицепрезидент. Критиците настояват, че отговорът на тази рецесия е бил непълен и е довел до постепенно възобновяване.  

Икономистът Дейвид Уилкокс призна, че Байдън и екипът му са взели това поради при формулирането на тактиката си за 2021 година Те сполучливо прокараха няколко закона през Конгреса, инжектирайки трилиони долари в стопанската система, което директно повлия на нейната траектория.

Що се отнася до инфлацията, тя продължава да бъде сериозна спънка за политическите позиции на Байдън, защото рейтингите на утвърждение на работата му в региона на стопанската система са ниски. Белият дом твърди, че настоящето равнище на инфлация би трябвало да се съпоставя със международните нива. През миналата година американските консуматори означиха 4.9% нарастване на цените, което остава доста над задачата на Федералния запас от 2%.  

Въпреки това той превъзхожда темповете на инфлация в Европа и други райони. Организацията за икономическо съдействие и развиване регистрира световен показател на потребителските цени от 7.3%. Забележително е, че данните на Белия дом разкриват, че базисната инфлация в Съединени американски щати, която изключва цените на храните и силата, е спаднала под тази на няколко сходни стопански системи. Същите данни обаче демонстрират, че през цялата 2021 година Съединени американски щати поредно изостават по този индикатор.

Що се отнася до растежа на Брутният вътрешен продукт, обстановката е относително ясна. От началото на пандемията стопанската система на Съединени американски щати е повишена с 5.4%, до момента в който останалите страни от Г-7 са отбелязали растеж от едвам 1.3%, както оповестиха от Haver Analytics.  

Тази наклонност се резервира от ранните стадии на пандемията, в това число и през последните месеци от мандата на някогашния президент Тръмп. В неотдавнашната Световна икономическа прогноза на МВФ се акцентират продължаващите провокации пред международната стопанска система както във връзка с инфлацията, по този начин и на растежа на Брутният вътрешен продукт. МВФ предвижда, че през 2023 година световният напредък ще доближи 2.8%, а през идната година ще се усили леко до 3%.

Безработицата е различен значим фактор. Ключова статистика, постоянно представена от Байдън, е основаването на 13 милиона работни места от встъпването му в служба. Въпреки това трендовете на пазара на труда в Съединени американски щати са сравними с тези в други страни. Понастоящем нивото на безработица в Съединени американски щати е на равнищата отпреди пандемията – наклонност, която се следи и в други страни.  

Макар че страни като Япония и Германия имат по-ниски сегашни равнища на безработица, те са имали по-ниски равнища и преди пандемията. Обратно, в страни като Италия нивото на безработица е било по-високо преди пандемията и това се резервира и през днешния ден.

Въпреки агресивното повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас пазарът на труда в Съединени американски щати остава мощен. Неотдавнашен отчет на Министерството на финансите преписа този позитивен резултат, най-малко частично, на политиката на Байдън, заявявайки, че дейностите, подхванати от неговата администрация, са съдействали доста за темпа на възобновяване и силата на пазара на труда.  

Докладът акцентира и рестриктивните мерки на интернационалните съпоставения, защото всяка стопанска система е изправена пред неповторими провокации. Например директното излагане на Европа на последствията от войната в Украйна се отрази на нейния енергиен бранш и други области.

Въпреки че опасенията за инфлацията не престават, обстановката демонстрира признаци на усъвършенстване. Растежът на Брутният вътрешен продукт е по-висок от този на другите страни от Г-7, а пазарът на труда показва резистентност.

Въпреки първичния песимизъм стопанската система потвърди, че доста песимисти бъркат, защото американската стопанска система, ръководена от Байдън, по значими индикатори надминава или най-малко подхожда на международните резултати.  

Източник:

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР