Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 107-ата годишнина от началото

...
Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 107-ата годишнина от началото
Коментари Харесай

Байдън ядоса Турция, пак говори за арменския геноцид

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън означи 107-ата годишнина от началото на " арменския геноцид ", като направи изказване в памет на 1,5 милиона арменци, " които са били депортирани, избити или изпратени на гибел в акция на изтребване ", съобщи Асошиейтед прес. В изказването не се загатва съветската инвазия в Украйна, която Байдън също назова геноцид.  

„ Подновяваме обещанието си да останем бдителни против разрушителното въздействие на омразата във всичките ѝ форми ", сподели Джо Байдън. „ Ангажираме се да приказваме намерено и да спрем жестокостите, които оставят трайни белези по света ", добави той.

През 1915 година османските управляващи арестуват арменски интелектуалци и публични водачи в Константинопол, сегашен Истанбул. В изказването на Байдън се отбелязва, че това събитие на 24 април слага началото на геноцида.

Изпълнявайки заричане от предизборната си акция, Байдън употребява термина,,геноцид " за събитията от 1915 година за първи път предходната година. Предишните администрации в Белия дом избягваха тази дума в продължение на десетилетия, с цел да не обидят членката на НАТО Турция, напомня АП.

Изявлението на Байдън не бе подминато от страна на Турция. В свое изказване Ердоган акцентира, че турци и арменци са съжителствали дружно от епохи. 

В посланието си към турско-арменската общественост, събрала се в Арменската патриаршия в Истанбул, с цел да уважи османските арменци, починали в „ тежките условия " на Първата международна война, Реджеп Тайип Ердоган сподели „ Още един път си припомням с респект за умрелите османски арменци и сервирам откровените си съболезнования на техните родственици. "

Като повтори, че последните години на Османската империя, които съответстват с войната, са " доста мъчителен интервал " за милиони османски жители, той съобщи, че е филантропичен дълг да се схванат и споделят тези общи болки, без да се прави разлика на база вяра, етнос или просвета.

„ За нас, които в продължение на епохи сме споделяли насладата и скръбта си, е значимо да излекуваме раните от предишното и да укрепим още повече обществените връзки ", сподели Ердоган и добави, че вместо да усилваме болката, " би трябвало да градим бъдещето дружно, като черпим ентусиазъм от нашето надълбоко вкоренено единение, което датира от близо хиляда години ".

Като се базира на продължаващите старания за нормализиране на връзките сред Турция и Армения, той похвали поддръжката на арменската общественост в Турция за този развой.

„ Очаквам от вас да дадете своя мощен принос за потреблението на тази историческа опция, зародила след толкоз доста години, в името на трайния мир и непоклатимост в нашия район ", добави турският президент.

Той увери, че Турция „ ще постави всички старания, с цел да могат нашите арменски сънародници, които са оставили незаличими следи в нашия културен и обществен живот през вековното ни общуване по тези земи, да продължат живота си в мир, доверие и сигурност ". 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР