Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Индия, че е малко

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Индия, че е малко
Коментари Харесай

Байдън: Индия е "малко колеблива" по отношение на отговора към Русия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън упрекна Индия, че е " малко неуверена " в отговора си на съветското нахлуване в Украйна, като в същото време похвали " извънредно мощните " реакции на други районни съдружници като Япония и Австралия.

В понеделник в тирада пред бизнес конгрес президентът изрече догатката, че Индия не е направила задоволително, с цел да накаже Русия за военната ѝ интервенция, съгласно Ройтерс, като съпостави Делхи с другите членове на Индо-тихоокеанското " четириъгълно " обединяване, в което влизат още Вашингтон, Токио и Канбера.

Байдън съобщи, че блокът за сигурност е издал " извънредно мощни " неоправдателни решения след нападението на Москва в Украйна, " като се изключи Индия, която е малко неуверена по някои от тези въпроси ".

 

В по-късен коментар за индийската телевизия NDTV заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нюланд съобщи, че " демокрациите би трябвало да се обединят и да развият позицията си по отношение на Русия " и да " се опълчват на автокрации като Русия и Китай ", като добави, че тази позиция е била доказана пред индийски публични лица.

Въпреки че Съединени американски щати и редица съдружници оказват напън върху Индия да прекъсне другарските си връзки с Москва, като я подтикват да се причисли към интернационалната акция за наказания, Делхи не се поколеба да отстъпи пред това искане, като отхвърли да гласоподава за наказание на Москва в Организация на обединените нации и даже съгласно известията се съгласи да усили вноса на съветски нефт с отстъпка предходната седмица.

 

 

След виртуалната среща сред министър председателите на Индия и Австралия тази седмица индийското външно министерство съобщи, че Канбера е схванала нейната позиция по въпроса за Русия, която " отразява нашата лична обстановка и нашите лични съображения ".

Други страни, в това число Китай и даже членове на НАТО - Унгария, Германия и Нидерландия, също оказаха известна опозиция на глобите.

 

Въпреки че се съгласиха с някои от глобите, последните три страни оспориха европейската самодейност за въвеждане на цялостно ембарго върху съветската сила по-рано тази седмица, изразявайки опасения, че това може да навреди на личните им доставки на нефт, газ и въглища. Пакистанският министър председател Имран Хан също наскоро отхвърли сходен напън от страна на Запада, като съобщи: " Не съм се прекланял пред никого и няма да разреша на нацията ми също да се прекланя. "

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР