Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда, че ще

...
Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда, че ще
Коментари Харесай

Байдън потвърди защитата на източните съюзници в НАТО

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели в сряда, че " ще пазиме всеки сантиметър от НАТО ", с цел да успокоим съдружниците от източния фланг на Европа, изправени пред Русия, откакто Москва суспендира контракта за надзор на нуклеарните оръжия, което той назова " огромна неточност ", оповестяват " Ройтерс " и " Гардиън ".

Байдън приказва преди диалозите с водачите на Букурещката деветка (B9) и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Байдън споделя, че водачите на B9 са " фронтовите линии " на груповата защита на НАТО , както и " за свободата на демокрациите в Европа и по света ".

Той споделя, че Съединени американски щати неведнъж са се засилили, с цел да дават сериозна помощ за сигурността на Украйна и сериозна поддръжка за " безусловно милиони " бежанци.

Заедно ще продължим нашата трайна поддръжка за Украйн а, до момента в който пази свободата си през последната година, с вашите страни към тази маса, осигурявайки групово водачество, Той споделя, че е " безусловно ясно ", че Съединени американски щати ще пазят " безусловно всеки сантиметър от НАТО ".

Руският президент Владимир , пакт за надзор на нуклеарните оръжия, който задължава и двете страни да лимитират запасите от нуклеарни бойни глави.
 Медведев: Русия има право да се пази с всевъзможни оръжия, в това число нуклеарни
Медведев: Русия има право да се пази с всевъзможни оръжия, в това число нуклеарни

Той насочи остро предизвестие към Съединени американски щати

Във вторник държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън назова решението на Русия " надълбоко тъпо и безконтролно ".

Също на срещата във Варшава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че този ход демонстрира, че " цялата архитектура за надзор на въоръженията е била демонтирана ".

Столтенберг сподели, че Украйна би трябвало да " получи помощта, от която се нуждае " и че не може да се разреши на Русия да " откъсне " европейската сигурност. " Трябва да поддържаме и да засилим поддръжката си за Украйна ", сподели Столтенберг на срещата във Варшава.

" Видяхме съветския модел на експанзия в продължение на доста години , Грузия през 2008 година, Крим и Донбас през 2014 година и по-късно пълноценното навлизане в Украйна предходната година ", сподели Столтенберг, имайки поради по-ранните придвижвания на Русия в елементи от Украйна от няколко години преди огромната си атака през февруари 2022 година

" Трябва да прекъснем цикъла на съветската експанзия ", сподели Столтенберг на срещата.

Президентът на Литва Гитанас Науседа сподели, че е призовал Байдън да изиска от НАТО разполагане на спомагателна военна техника, в това число артилерия Химарс или ударни хеликоптери , в балтийските страни.

Науседа, говорейки пред кореспонденти, сподели, че е отправил настояването до президента на Съединени американски щати по време на среща с водачите на (B9) на страни от източния фланг на НАТО. " Говорих за разполагането на по този начин наречените сериозни средства - това включва системи за наблюдаване на въздушното пространство, атакуващи хеликоптери, артилерия Химарс. Едва ли можем да си позволим да закупим това, само че може да бъде ситуирано (от съюзници) в Балтийските страни на ротационен принцип ".
 Лидерите на Букурещката девятка се срещат с Байдън във Варшава
Лидерите на Букурещката девятка се срещат с Байдън във Варшава

България е показана от Румен Радев

В известието на Белия дом написа:

Президентът Джоузеф Р. Байдън младши се срещна през днешния ден с групата Букурещка деветка (B9) с нашите съдружници от НАТО от източния фланг, както и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с цел да подчертае уговорката на Съединени американски щати към трансатлантическата сигурност. Преди една година от непровокираната експанзия на Русия против Украйна, водачите потвърдиха непоколебимата си поддръжка за Украйна и подчертаха споделения си ангажимент да стоят до украинския народ толкоз дълго, колкото е належащо. Те разискаха засилената отбранителна позиция на източния фланг на НАТО и президентът Байдън повтори непоклатимия ангажимент на Съединените щати към член 5 на НАТО. Те чакат по-нататъшно подсилване на единството на Алианса и груповата защита на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Към президента Байдън на срещата се причислиха следните водачи:

Президентът на България Румен Радев

Премиерът на Чехия Петр Фиала

Естонският президент Алар Карис

Унгарският президент Каталин Новак

Президентът на Латвия Егилс Левитс

Президентът на Литва Гитанас Науседа

Полският президент Анджей Дуда

Румънският президент Клаус Йоханис

Президентът на Словакия Зузана Чапутова

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР