Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма намерение да

...
Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма намерение да
Коментари Харесай

Байдън не вярва в способността на Китай да нахлуе в Тайван

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че няма желание да се пробва да сдържа или изолира Китай, макар че твърди, че икономическите проблеми на страната са понижили способността ѝ да нахлуе в Тайван, оповестява " Блумбърг ".

" Не желая да въздържам Китай, просто желая да съм сигурен, че имаме връзки с Китай, които са подредени, всички знаят защо става въпрос ", сподели Байдън в неделя по време на конференция в Ханой, Виетнам.

Американският президент, който пътува до Виетнам в неделя след срещата на Г-20 в Индия, сподели, че се е срещнал с китайския министър председател Ли Цян по време на срещата на върха. Китайският президент Си Дзинпин реши да не участва на Г-20.

Байдън сподели, че Китай " има сложен стопански проблем сега заради редица аргументи, които са свързани с интернационалния напредък и неналичието на подобен, и политиките, които Китай следва ".

" Не мисля, че това ще накара Китай да нахлуе в Тайван, в действителност може би противоположното, евентуално няма същия потенциал, както преди ", добави той.

Президентът на Съединени американски щати също се обърна към възходящото напрежение сред двете най-големи стопански системи в света поради техните софтуерни упоритости. Китай се стреми да забрани потреблението на iPhone за държавни предприятия - което съставлява удар за Apple Inc. и уголемява авансово оповестените ограничавания, ориентирани единствено към държавни организации.

" Няма да продавам на Китай материал, който би нараснал потенциала им да създават повече нуклеарни оръжия или да вземат участие в отбранителни действия, които опонират на това, което множеството хора считат за позитивно развиване в района ", сподели той.

Huawei Technologies Co. също неотдавна показа мобилен телефон, употребяващ технология, която Съединени американски щати се пробваха да държат надалеч от ръцете на Пекин, поставяйки под въпрос ефикасността на рестриктивните мерки за чипове в Съединени американски щати.

Това разобличаване пристигна тъкмо когато министърът на търговията Джина Раймондо приключваше пътуването си до Пекин и когато Байдън се готвеше да замине за срещата на върха на водачите на Г-20 в Ню Делхи, може да провали неотдавнашните старания на Съединени американски щати за топене на връзките сред двате страни.
 Съединени американски щати дадоха обещание
Съединени американски щати дадоха обещание " решителна реакция " при нахлуване против Тайван

Американски закон задължава Вашингтон да отбрани самоуправляващия се остров, само че не е указано по какъв начин

Припомняме, че при започване на септември делегация от Конгреса на Съединените щати, която бе на посещаване в Тайван, сподели, че Вашингтон ще работи уверено, в случай че островът бъде атакуван и даде обещание да реши казуса с 19 милиарда $ закупени оръжия от Съединени американски щати.

" Знайте, че всяка враждебна непровокирана офанзива против Тайван ще докара до решителна реакция от страна на Съединени американски щати ", сподели Роб Уитман, заместник-председател на Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, в тирада преди срещите с президента Цай Инг-Вен.

Американски закон изисква Вашингтон да даде на Тайван средствата да се пази и да третира всички закани за острова като въпроси, пораждащи " сериозна угриженост ", само че остава двузначен по отношение на това дали ще ангажира военни сили в отговор на нахлуване от Китай.
 Съединени американски щати утвърди военна помощ за Тайван по стратегия за суверенни страни
Съединени американски щати утвърди военна помощ за Тайван по стратегия за суверенни страни

80 милиона $ ще бъдат отделени от средствата за Чуждестранно военно финансиране

Тайван е самоуправляващ се остров, обсъждан от Китай като неделима негова територия, който е изправен пред възходящ боен напън през последните години, като китайски изтребители и военноморски кораби организират ежедневни учения, ориентирани по един или различен метод към острова, като постоянно се доближават до Тайван или го обкръжават.

През годините, с цел да укрепи защитата си, Тайван купи оръжия на стойност 19 милиарда $ от Съединени американски щати, само че множеството от тях остават недоставени.

Съединени американски щати започнаха да намират нови способи да поддържат Тайван в помощта за защитата. През юли Съединените щати оповестиха 345 милиона $ военна помощ в главен пакет, употребяващ личните ресурси на Америка.

В сряда администрацията на Байдън утвърди първото по рода си военно прекачване на Съединени американски щати в Тайван по стратегия, нормално непокътната за помощ на суверенни, самостоятелни страни. Сумата беше скромна - 80 милиона $ , а чиновниците не прецизираха защо тъкмо ще бъдат употребявани парите.
 Вицепрезидентът на Тайван упреква Китай в опит да повлияе на идните избори
Вицепрезидентът на Тайван упреква Китай в опит да повлияе на идните избори

Според него Китай употребява нелоялни търговски практики, които могат да повлият на гласуването
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР