Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма да изпрати

...
Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма да изпрати
Коментари Харесай

Байдън отказа на Зеленски ракети с голям обсег

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че няма да изпрати в Украйна ракетни системи, които биха могли да поразят цели на територията на Русия, макар незабавните претенции от Киев за точно такива оръжия.

„ Няма да изпращаме в Украйна ракетни системи, които могат да нанесат удар в Русия “, сподели Байдън, представен от БГНЕС.

 

 

Киев изиска от Съединените щати ракетни установки с обхват до 300 километра.

Агенция " Ройтерс " цитира осведомени източници от американското управление, съгласно които Съединените щати имат намерение в близко бъдеще да трансферират на Украйна ракети с обхват до 150 км.

" Ройтерс " посочи, че новият пакет от военна помощ на Съединени американски щати за Украйна ще включва високоточни ракети GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb).

Тези самонасочващи се ракети, създадени от Съединени американски щати и Швеция, се изстрелват от оборудванията HIMARS и могат да поразяват движещи се цели на разстояние доста десетки километри.

Досега оптималният обхват на ракетите, които американците и други съдружници са доставили на украинската войска, е малко над 80 километра - това също са ракети HIMARS.

Украйна от дълго време желае от Съединени американски щати и съдружниците си високоточни ракети ATACMS с обхват на деяние до 300 километра, които могат да се изстрелват от съоръжения HIMARS.

 

По неофициални данни до момента западните съдружници са отказвали да предадат такива оръжия заради опасения, че украинците ще ги употребяват за поразяване на цели надълбоко в съветската територия, което може да докара до неконтролируема ескалация на войната.

Според " Ройтерс " още тази седмица ще бъде разгласен нов пакет за военна помощ в размер на 2,2 милиарда $.

Руските сили се доближават по-близо до центъра на източния украински град Северодонецк, който е бомбардиран от седмици в борбата за индустриалния център на Украйна.

„ Руснаците настъпват в Северодонецк. Боевете не престават. Ситуацията е доста сложна “, заяви губернаторът на Луганск Сергей Гайдай в Telegram.

Северодонецк е най-източният град, който към момента е под украински надзор. Превземането му ще даде на Русия в действителност надзор над Луганск, един от двата източни района, които съставляват стремежи Донбас.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР