Президентът на САЩ Джо Байдън изпрати протоколите за присъединяване на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън изпрати протоколите за присъединяване на
Коментари Харесай

Байдън ускорява ратификацията на членството на Финландия и Швеция в НАТО

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изпрати протоколите за присъединение на Финландия и Швеция към Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) за ратификация в Сената на Конгреса на Съединени американски щати. Това заяви в понеделник пресслужбата на Белия дом, която разгласява копие от текста на посланието на американския водач до горната камара на законодателния орган.

" С актуалното представям за <...> единодушие на Сената за <...> ратификация протоколите към Северноатлантическия контракт от 1949 година по отношение на присъединението [към НАТО] на Република Финландия и Кралство Швеция. Протоколите бяха подписани в Брюксел от името на Съединени американски щати и другите страни по Северноатлантическия контракт на 5 юли 2022 година ", написа Байдън.

Според особеностите на американското законодателство процедурата по ратификация се прави директно от президента на Съединени американски щати, а Сенатът на Конгреса дава своето единодушие.

Ръководителят на американската администрация приканва сенаторите да дадат " бързо <...> единодушие за одобрение на протоколите ". Вашингтон приканва всички свои съдружници от НАТО да " работят бързо " в своите лични " процеси на ратификация <...>, като вземат поради актуалните световни съображения ", акцентира Байдън. Освен това той показва, че " член 10 от Северноатлантическия контракт, който дефинира политиката на отворени порти на НАТО, е част от доктриналната рамка на алианса ". Според американския президент Финландия и Швеция " повече от дават отговор " на условията за присъединение към Северноатлантическия блок. Двете страни няма да бъдат консуматори на алианса, а приносители на сили, уреди и запаси, и тяхното приемане " ще помогне за напредъка на целите на Съединени американски щати в НАТО ", добави Байдън.

Междувременно в понеделник вестник " Политико " разгласява в електронната си версия материал, учреден на изявление, обещано от финландския дипломат в Съединени американски щати Мико Хаутала. Той показва, че Хелзинки планува Финландия и Швеция да станат публично членове на НАТО в края на тази година. " Хаутала съобщи, че краят на 2022 година е оптимистичен сюжет за всички 30 членове на НАТО да одобрят присъединението на Финландия и Швеция към алианса ", написа " Политико ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР