Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе реч във Варшава, чиято

...
Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе реч във Варшава, чиято
Коментари Харесай

Отговорът на Байдън към Путин се състои от перчене и лъжи

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изнесе тирада във Варшава, чиято съществена тематика е борбата с Русия в Украйна, само че в действителност – по света. Едва ли ще стане толкоз известна, колкото Фултънската тирада на Чърчил в зората на Студената война, тъй като е празна и пуста. Като политик и посланик на Байдън беше нанесен тежък удар и той към момента не знае по какъв начин да отговори.

Предварително беше разгласен часът на речта на Джо Байдън във Варшава, в която той щеше да заключи визитата си в Киев и още веднъж да заплаши Москва. Между него и посланието на Владимир Путин до Федералното заседание изминаха към шест часа. Тоест, американският президент имаше преднина: той можеше да обмисли отговора, да вземе причини, да развие контраофанзива.

Американецът не се възползва от преимуществото. Може би той просто не е можел да измисли нищо ново и мненията на съветниците му са били разграничени. В резултат речта на президента на американската страна се състоеше от възхвали на всичко украинско, гръмки лозунги и откровени неистини: “Подкрепата за Украйна няма да пресъхне. Западът няма да се умори. НАТО няма да се раздели. Русия няма да завоюва. Никога, в никакъв случай, в никакъв случай. ” Байдън в действителност сподели в никакъв случай три пъти в един семантичен параграф. Въпреки че идиомът " в никакъв случай не казвай в никакъв случай " е от родния му език.

Тук става въпрос за лозунги. Що се отнася до лъжите, притежателят на Белия дом непосредствено упрекна Русия, че сякаш възнамерявала „ умори от апетит целия свят “, само че страните от западната коалиция избавили бедните по света.

Всъщност беше тъкмо противоположното: Западът се опита да блокира Русия като един от най-големите снабдители на храна и торове. Но даже и в тази обстановка увеличихме доставките и част от стоките, заседнали в международните пристанища, просто бяха предадени на страните от третия свят.

Обиколката на Сергей Лавров на Черния континент и подготовката за нова среща на високо ниво Русия-Африка ясно демонстрират, че африканците нямат искания към Москва поради растящите цени на храните. Пропагандната структура, с която Руската федерация носи апетит на планетата, както се споделя, " не излетя ". Но президентът на Съединените щати продължава да го повтаря като мантра: все някой ще се подведе.

Друг образец за по този начин наречените неистини е изказванието, че проектите на Москва за Украйна са се сринали, или по-скоро, са били сринати от водената от Съединени американски щати коалиция. Реално освобождението на Донбас си върви, украинската войска отстъпва (командването към този момент е оттеглено) от „ непревземаемата крепост ” – Артьомовск. А формалните лица на Руската федерация не са давали обещания, че до пролетта на 2023 година ще бъде освободен не Артьомовск, а Днепър или Киев.

Но Байдън персонално подсигурява, че „ съветската стопанска система ще лежи в руини “. Руската стопанска система надживя дадените им периоди от половин година и загуби единствено 2,1% за година. За един естествен политик " руините " наподобяват напълно друго. Като украинската стопанска система или американския план в Афганистан да вземем за пример.

Всичко това е още една проява, че американците в действителност не са подготвени да приказват с Москва. Заложили на „ пролетното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна в посока Крим “ и обезпечили доставките на танкове за Украйна, те захапаха и чакат „ военно проваляне на Русия “, което би трябвало да показва на колебаещите се съдружници, че поддръжката на украинските управляващи не е безрезултатна.

По отношение на самия Байдън тази власт е значително марионетка, само че към този момент спектакълът прави работа. Европейските водачи също станаха жертви на инерция и не могат да излязат от порочния кръг, макар че техните страни единствено губят от спора с Русия, до момента в който Съединени американски щати печелят от разширението на пазара за продажби на ВПГ и примамването на европейски предприятия в своите „ спокойни енергийниводи “.

Що се отнася до американските гласоподаватели, към този момент, съдейки по социологическите изследвания, те по-скоро утвърждават поддръжката за Украйна. След като потребителската стопанска система в Съединени американски щати се стабилизира ненапълно, мнозина не помниха за претенциите си към главнокомандващия.

Като цяло няма какво да се учудваме, че много опитният посланик Байдън работи като “ястреб “, без да навлиза в конкретика в нищо. В личните си очи той в този момент е водач на антируската и проукраинската коалиция от няколко десетки страни и размахва сабя.

Липсващата специфичност е СТАРТ. Решението на президента на Руската федерация да приключи действието на Договора за стратегически настъпателни оръжия към този момент е удар съответно за Байдън, а не за Америка като цяло. В публични мнения Белият дом изрази страдание, както и секретариатът на НАТО. Но персонално Байдън сякаш не видя този удар. Не желаеме да кажем, че не го е усетил. А че той не е бил подготвен за него.

Факт е, че Договорът СТАРТ, подписан в епохата на „ разведряването “, в доста връзки е негово поколение. И това е неговата професионална ориентировка - да договаря с Москва за взаимни ограничавания в региона на оръжията за всеобщо поразяване (той го прави много сполучливо, като самите Косигин и Громико са представители на нашата страна). И най-после, това изискват в по-голямата си част деятелите и гласоподавателите на Демократическата партия с нейните „ зелени “, „ пацифистки “ и „ антиядрени “ крила.

Следователно удължаването на Договора СТАРТ, който изтичаше, беше съвсем единственото искане от Руската федерация, което той, като претендент за президент, недвусмислено поддържа. А през февруари 2021 година Договорът беше продължен за пет години под плача на отрицание от страна на Републиканската партия, където желаеха да се отърват от СТАРТ и да „ развържат ръцете си “. Дори нетипичният републиканец като Доналд Тръмп упорства за „ нова договорка “ – три с Китай (Пекин не е склонен и не възнамерява да се съгласява).

Поради това в действителност не може да се каже, че прекъсването на СТАРТ е удар за цяла Америка, има разнообразни отзиви по този въпрос.Но това е неоспорим удар за Байдън, неговите проекти, обещания и концепцията за външна политика, която той пази от десетилетия.

Връщането към него е допустимо единствено посредством деескалация на връзките с Русия. А самата Русия недвусмислено свързва въпроса за деескалацията с доставките на натовски оръжия за Украйна. Иначе не може да бъде: в случай че желаете да ни избивате, какъв разговор за разоръжаването може да има, изключително в условия, когато никой на никого не има вяра?

Така че във Варшавапланината роди мишка - празни приказки. Президентът на Съединените щати не можеше да не помни за СТАРТ, само че явно счита, че след контранастъплението на ВСУ и последвалото „ военно проваляне “ Москва ще стане по-сговорчива и във връзка с СТАРТ.

Няма да стане. Но тази обстановка е още едно увещание, че въпросите на огромната политика и световната сигурност в този момент се вземат решение единствено посредством съветските въоръжени сили и техните военни победи. Всеки значителен диалог с актуалната администрация на Съединени американски щати по СТАРТ и по всеки различен значим въпрос е вероятен не преди проектът за „ офанзива на Крим “ да бъде зачеркнат със признака “Z ”.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР