Президентът на САЩ Джо Байдън и кралят на Йордания Абдула

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и кралят на Йордания Абдула
Коментари Харесай

Байдън обсъди очакваната израелска офанзива в Газа с краля на Йордания

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и кралят на Йордания Абдула Втори разискаха на среща в Белия дом предстоящата израелска сухопътна атака в южната част от линията Газа и опасността от филантропична злополука за цивилните палестинци. Междувременно не престават интернационалните старания за реализиране на помирение, оповестява БНР.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1540
Очаква се високопоставени чиновници от Съединени американски щати, Египет, Израел и Катар да се срещнат в Кайро, с цел да работят по трифазна рамка, която ще докара до освобождение на заложници и реализиране на продължителна пауза, споделиха източници, осведомени с въпроса. След срещата си във Вашингтон с краля на Йордания Абдула Втори американският президент Джо Байдън още веднъж прикани Израел да пази цивилните в Рафах.

" Съединените щати работим по договорка за замяна на заложници сред Израел и " Хамас ", която ще обезпечи неотложен и нескончаем интервал на мира в Газа за най-малко шест седмици. Това ще ни даде време да изградим нещо по-трайно ", съобщи Байдън.

От своя страна Абдула Втори посочи, че " е належащо неотложно трайно преустановяване на огъня ".

" Не можем да стоим и да гледаме по какъв начин това продължава. Нуждаем се от трайно преустановяване на огъня в този момент. Тази война би трябвало да завърши! Спешно би трябвало да работим за обезпечаване на непрекъснати доставки на помощ за Газа по всички вероятни способи през всички вероятни точки ", разяснява кралят на Йордания.

Висши чиновници на Организация на обединените нации, както и основни съдружници, ускориха апелите към Израел да се въздържа от нахлуване против южния град Рафах. Ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк сподели, че една пълноценна военна интервенция би била ужасяваща, като се има поради, че към милион и половина поданици на Газа се укриват в региона. Британският външен министър лорд Камерън прикани Израел „ да спре и да намерения съществено “, преди да предприеме по-нататъшни дейности в града, като акцентира, че хората няма къде да избягат.

Върховният комисар на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел даже прикани съдружниците на Израел да спрат продажбите на оръжия за страната. Израел твърди, че Рафах е последната цитадела за бойците на " Хамас " и ключ към освобождението на останалите заложници в Газа и прикани филантропичните организации да си сътрудничат в напъните му за евакуация на цивилни от зоните на спор.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР