Президентът на САЩ Джо Байдън е възразил срещу действията на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е възразил срещу действията на
Коментари Харесай

Цзинпин и Байдън съгласни, че никога не бива да се води ядрена война

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е възразил против дейностите на Китай във връзка с Тайван, които по думите му са " все по-агресивни и употребяващи насила ". Американският водач е изразил също по този начин опасения за спазването на човешките права от Пекин в Синцзян, Тибет и Хонконг. Байдън го е направил на първата си среща онлайн като президент с китайския водач Си Цзинпин, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на Белия дом.

Си Цзинпин е обяснил на Байдън за невъзможността Китай да признае независимостта на Тайван и е изразил вяра, че Съединени американски щати ще спомагат " в сходство със своите обещания и в сходство с правилото за " обединен Китай ", цитира го китайското външно министерство.

В свое изказване за почти тричасовата среща Белият дом съобщи, че Байдън е споделил на Си, че Съединени американски щати ще продължат да се " конкурират интензивно " с Китай, само че " тази конкуренция не трябва да прераства в спор ", оповестява Българска телеграфна агенция.

" Ние ще се конкурираме интензивно, само че аз не се стремя към спор, а се стремя да контролираме това съревнование в допустим тип ", е споделил Байдън, цитира го " Известия ".

Белият дом добави, че Байдън и Си са се съгласили, че " в никакъв случай не трябва да се води нуклеарна война " и тя не може да бъде извоювана. Подчертали са, че се опълчват " на потреблението на закани за приложимост на нуклеарни оръжия в Украйна ". Става дума за съвсем неприкритите закани от страна на съветски публични лица за потребление на нуклеарни оръжия, направени на фона на неуспехите на продължаващата съвсем девет месеца съветска инвазия в Украйна, показва АП.

В началото на срещата президентът на Съединени американски щати е отбелязал отговорността на двамата водачи за това да покажат, че Пекин и Вашингтон могат да преодолеят съществуващите разлики посред им.

Двамата международни водачи разговаряха в Бали преди началото на срещата на G20, а срещата им продължи няколко часа, предават международните организации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР