Президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял в петък с

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял в петък с
Коментари Харесай

Байдън обсъди заложниците в Газа с лидерите на Египет и Катар

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е разговарял в петък с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси и ръководещия емир на Катар шейх Тамим Бин Хамад Ал-Тани по отношение на заложническата рецесия в Газа, оповестява АП. 

Разговорът им е извършен преди визитата на неговия шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, целящо реализиране на договорка с " Хамас ", в подмяна на пауза в борбите с Израел в Газа.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби  добави, че макар че диалозите са били градивни, не би трябвало да чакаме скорошно развиване.

" Продължаваме да вършим всичко допустимо, с цел да улесним друга договорка за заложници, тъкмо както направихме през ноември ", добави Кърби.

Палестинската формация " Хамас " съобщи в четвъртък, че в случай че Международният съд издаде решение, призоваващо за преустановяване на огъня в линията Газа, палестинското придвижване ще го съблюдава. Но в това време прикани и Израел са отвърне със същото.

След повече от 100 дни война, министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху сподели, че няма да отстъпи, до момента в който " Хамас " не бъде погубен.

" Хамас " подготвен да освобождава заложници, само че при същите дейности от Израел

Въпреки митингите, Нетаняху е решен да победи групировката

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бърнс се чака скоро да се срещне в Европа с Дейвид Барнеа, началник на израелската разследваща организация Мосад , министър-председателя на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и шефа на египетското разузнаване Абас Камел.

В петък Световният съд до момента в който води война против бойците на " Хамас " в линията Газа, само че не прикани за неотложно преустановяване на огъня, както бе поискано от Южна Африка.

" Днес се отбелязва решителна победа за интернационалното господство на закона и значим крайъгълен камък в търсенето на правдивост за палестинския народ ", съобщи южноафриканското външно министерство.

" Няма правдиво съображение Израел да продължава да твърди, че военните му дейности са в цялостно сходство с интернационалното право, в това число Конвенцията за геноцида, като се има поради решението на Съда.

" Южна Африка откровено се надява, че Израел няма да работи, с цел да осуети използването на тази заповед, както обществено заплаши да направи, а че вместо това ще работи, с цел да я съблюдава изцяло, както е задължен да направи. "

Ентусиазмът на Южна Африка обаче не беше споделен от израелския министър ръководител Бенямин Нетаняху, който сподели:

" Ангажиментът на Израел към интернационалното право е хладнокръвен. Също толкоз хладнокръвен е нашият заветен ангажимент да продължим да пазиме нашата страна и нашия народ. Като всяка страна, Израел има присъщо право да се пази. Гнусният опит да се откаже на Израел това главно право е очевидна дискриминация против еврейската страна и беше заслужено отритнат. Обвинението в геноцид, повдигнато против Израел, е освен погрешно, то е възмутително и достойните хора на всички места би трябвало да го отхвърлят.
 Израел и
Израел и " Хамас " напредват в договарянията за 30-дневно помирение в Газа

Продължават офанзивите против Хан Юнис

Палестинският външен министър Рияд Ал-Малики похвали съда за неговото решение, и прикани страните да подсигуряват че ограниченията се ползват.

Израел стартира откакто бойци на Хамас нахлуха през границата на 7 октомври, убивайки към 1200 души и вземайки заложници, към 130 от които остават в плен.

Отговорът на Израел докара и провокира, като по-голямата част от популацията на Газа изпитва изострен дефицит на храна, вода, медикаменти и гориво.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР